Mezi nimi i Wictory, fenka německého ovčáka, která už brzy podstoupí zkoušky nutné pro získání záchranářského atestu. Pro Petru Gabrišovou (44) je pětiletá fenka jejím v pořadí čtvrtým záchranářským psem. „Vždycky mě bavila kynologie, je to moje srdeční záležitost,“ tvrdí žena, která pracuje jako úřednice na vysoké škole.

Wictory podstupuje náročný výcvik, který ji po získání osvědčení pustí do ostré akce. „Musí zvládnout mimo jiné stopování, poslušnost, obranu, hledání a značení skrytých osob a další disciplíny. Wictory je v nejlepším věku a kondici, bude to perfektní záchranář,“ tvrdí Petra.

Výcvik není jen koníčkem, ale především několik let trvající řeholí. „Není to tenis, kdy po zápase odložíte raketu. Cvičíme prakticky každou volnou chvíli, pomáhá i dcera coby figurant,“ usmívá se Petra, která má kromě záchranářky na bedrech ještě další tři čtyřnohé členy domácnosti.

Podmínkou atest MV

Perfektně vycvičení psi z Kynologické záchranné jednotky ČR zasahují s psovody na žádost hasičů a policie. Jedná se třeba o uvězněné osoby v sutinách, stejně jako o pátrání po ztracených osobách v terénu. Atest ministerstva vnitra, který získávají psi i psovodi pro svou činnost, je platný jen dva roky, poté musejí podstoupit nové zkoušky. 

Video
Video se připravuje ...

Záchranářští psi se předvedli v Brně. Fenka knírače velkého Růžena při vystopování figuranta. TV Blesk Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
5 fotografií