V trávě totiž ležel téměř dvoumetrový hroznýšovec duhový. Strážník odchytové služby plaza opatrně lapil a předal do péče specialistů. „Jde o obyvatele pouze Jižní a Střední Ameriky. Živí se všemi možnými obratlovci,“ uvedl herpetolog Roman Zajíček.

Jak se ukázalo, šlo o dospělého jedince, který doplatil na změnu počasí. V době nálezu bylo deštivo a chladno, had tak pořádně prochladl. „Ale už pookřál, je ve výborné formě. Pokud se v příštích týdnech a měsících nenajde majitel, bude patřit magistrátu. Nejspíš se pak najde specializované zařízení, nejlépe zoo,“ dodal Zajíček, který dává hroznýšovce do kondice.

V nálezech dominují užovky červené 

Jak se dostal had na veřejnost, je záhadou. Spíš než verze o jeho nedobrovolném vyhazovu z domácnosti se rýsuje útěk.  

V Brně se podle Zajíčka ročně najde přibližně třicítka „zatoulaných“ plazů, nejčastěji přitom jde o užovky červené v různých barevných mutacích. Mezi chovateli se obecně nachází vedle nejedovatých hadů i celá řada jedovatých druhů.

S výskytem hroznýšovce se znalec setkal vůbec poprvé. „Tento nalezený jedinec je poměrně agresivní, kousavý. Žádný ideální domácí mazlíček. Na druhou stranu u tohoto druhu to není pravidlem.“

VIDEO: Strážníci v Praze odchytili hroznýše.

Video
Video se připravuje ...

V Praze 1 strážníci odchytli hroznýše královského. Městská policie hl. m. Prahy