Případ, ve kterém figuruje ve třech souvisejících větvích na 40 obviněných brněnských politiků a podnikatelů, ukazuje podle žalobců na letité tunelování veřejných zakázek. Škoda je až 180 milionů!

Kauza, detektivy ozančována jako Stoka, zároveň vedla k dramatickému rozpuštění brněnské organizace Hnutí ANO a k odchodu jeho místopředsedy a někdejšího primátora Brna Petra Vokřála (56) z politiky.

V pondělí předstoupila před soudkyni Jaroslavu Bartošovou údajná hlava celého gangu, Jiří Švachula. Po necelé hodině vazebního jednání za zavřenými dveřmi, pohublý bývalý místostarosta Brna-střed zmizel bez jediného slova v poutech zpátky ve vazební věznici.

Bez komentáře

Zda Švachulovi brněnský soud prodloužil vazbu nebo ne, nebylo zprvu možné z oficiálních zdrojů zjistit a ověřit.

„Bez komentáře,“ křikl po skončení Švachulův obhájce Kárim Titz a před médii doslova utekl. Soudkyně odmítla novinářům cokoliv sdělit a odkázala je na mluvčí. Ta se zhruba po hodině omezila na holé potvrzení faktu, že „Švachulovi byla vazba prodloužena“.

Spis zastupiteli nechtějí dát

Podivuhodný v korupční kauze Stoka je i fakt, že úřednice radnice Brno-střed odmítla vydat obžalobu opozičnímu zastupiteli Michalu Závodskému (SZ). Právnička radnice dokonce zastupitele v dopise kádrovala a zjišťovala, k čemu by mu byla obžaloba úředníka vlastně dobrá.

„Žádáme vás o sdělení, jakým způsobem předmětná obžaloba s výkonem vaší funkce zastupitele souvisí,“ napsala na oficiálním hlavičkovém papíře zastupiteli vedoucí právního a organizačního odboru Úřadu městské části Brno-střed Jana Plechlová.

„To je neuvěřitelná obstrukce,“ řekl ohromeně Blesk.cz Závodský, který je právník.

Případ justičního mlčení je o to podivnější, že mezi některými novináři a politiky poletují výňatky z obžalovacího spisu.

Jejich účelové zveřejnění ještě před soudem může dokonce zmařit nebo ohrozit části celého trestního řízení. „Na to zřejmě obhájci obviněných spoléhají,“ komentoval podivuhodné šarády kolem obžaloby brněnský právník. Nepřál si však sdělit své jméno.

Jednání od září až do konce roku

Na Švachulu a další obviněné v případu korupce na úřadu městské části Brno-střed podal obžalobu státní zástupce Radek Mezlík. Případ se týká 27 zakázek, které zadávala radnice Brna-střed. Státní zástupce v obžalobě navrhuje Švachulovi trest 15 let vězení a k tomu i peněžitý trest pět milionů korun.

Začátek hlavního líčení ve věci má krajský soud naplánováno na 21. září. Vypsáno je následně dalších 20 termínů jednacích dní do konce roku.

Termín zahájení hlavního líčení v kauze Stoka je mimořádně nepříjemný pro Babišovo hnutí. Jen o dva týdny totiž předchází říjnovým krajským volbám.

Fotogalerie
8 fotografií