První z koncertů se uskuteční v pátek 8. května v 19 hodin na věži Staré radnice. Pět filharmonických žesťařů představí ve dvacetiminutovém programu takzvanou věžní hudbu. Doplní ji i státní hymnou jako připomínkou výročí konce 2. světové války.

„Budeme hrát v obsazení dvě trumpety, trombon, horna a tuba. Lidé se mohou těšit na fanfáry od baroka po současnost. Připravili jsme si i naše vlastní skladby či díla v naší úpravě,“ prozradil trumpetista Ondřej Jurčeka.

Poděkování veřejnosti a zdravotníkům

„Koncerty se uskuteční v době, kdy už se pomalu rozvolňují vládní nařízení. Půjde o netradiční způsob, jak v rámci kampaně poděkovat veřejnosti a pomáhajícím profesím za nošení roušek a vůbec za dodržování bezpečnostních pravidel a hygienických návyků,“ vysvětlila záměr kampaně primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS).

Druhý koncert se uskuteční v pondělí 25. května od 19 hodin na střeše tržnice na Zelném trhu. V podání violoncellistů zazní skladby Vivaldiho, Mahlera nebo Rossiniho. V přibližně čtyřicetiminutovém programu se představí devět hudebníků, v jedné skladbě je doprovodí i harfistka Dominika Svozilová.

Posluchači, kteří přijdou na Zelný trh, mohou koncert sledovat na velkoplošné obrazovce, díky které violoncellisty hrající na střeše uvidí. Obě akce budou živě vysílány na facebookovém profilu města a filharmonie, lidé je tedy mohou sledovat například i z domova.

VIDEO: Brněnští filharmonici zahráli na stavbě Ježkův Bugatti step.

Video
Video se připravuje ...

Brněnští filharmonici zahráli slavnou Ježkovu skladbu v základech svého budoucího sídla, Sálu pro Brno Zdeněk Matyáš