„Malá se pořád ptala po tygrech, žirafám a medvědech, to jsou její oblíbenci. Naposledy jsme tady byly těsně před uzavřením v polovině března. Těšíme se, to je jasné,“ svěřila se Blesk.cz Lenka Vašíčková.

Lístky na internetu

Na rozdíl od jiných čekajících maminek měly Lenka s dcerkou vstup kvůli permanentce jednodušší. Ostatní si musely pořídit lístek online, tak jak nařídila vláda. „Je nutné nejdříve jít na portál, kde se prodávají a tam si ji pořídit. Zakoupit lze samozřejmě základní vstupné, pro studenty, seniory a rodinné vstupné," vysvětlil změnu mluvčí brněnské zoologické zahrady Michal Vaňáč.

Video
Video se připravuje ...

Mluvčí Zoo Brno Michal Vaňáč ke znovuotevření areálu TV Blesk Zdeněk Matyáš

Podle rozlohy areálu na Mniší hoře může dovnitř denně jen 5500 návštěvníků. „Je samozřejmě zapotřebí dodržovat všechna hygienická opatření, tedy v případě čekání ve frontě udržovat odstup dva metry, neshromažďovat se nad deset lidí a podobně. A u pokladen je k dispozici dezinfekce," upozornil Vaňáč.

Zájem byl o šelmy

Lenka Vašíčková s dcerou zamířily nejprve v výběhu tygrů sumaterských. Úchvatná zvířata se tvářila jako by jim jejich obdivovatelé za sklem 6 týdnů nechyběli. Vyhřívala se na slunci, aby poté majestátně odkráčela do vnitřních ubikací.

Marie Honzlová přišla s vnoučaty, která se dožadovala pohledu na lví rodinku. A u vytržení byla i u vlčího výběhu. „Je to příjemná změna uprostřed těch nepříjemných zpráv o pandémii,“ posteskla si návštěvnice.

Vnitřní pavilony za 14 dnů

Příchozím v pondělí nezbylo, než hezky šlapat po svých, oblíbený vláček ještě nejezdí. Uzavřené zůstaly všechny vnitřní pavilony a expozice, tedy Tropické království, Exotárium, indiánská chýše, kamčatská chalupa a vzdělávací místnost v Africké vesnici, které mohou otevřít až za dva týdny.

„Lidé toho kvůli neotevření vnitřních prostor uvidí méně, na druhou stranu měli jsme dlouho zavřeno. Pokud se na nás nebudou zlobit, budeme to brát tak, že nám tímto přispějí na provoz," řekl uvedl mluvčí Michal Vaňáč. Výpadek na vstupném od března představuje v případě brněnské zoo 7 milionů korun.

Vyškov a Hodonín později

V pondělí naopak neotevřely hodonínská zoo a vyškovský zoopark kvůli nesplnění podmínky o prodeji vstupenek online. Reálný je tak termín 1. května, kdy by i tady mohli přivítat nedočkavé milovníky zdejší fauny.

Fotogalerie
14 fotografií