Papíry obsahovaly lékařská dobrozdání a informace, které vyústily u dospívající slečny do změny pohlaví. Lékaře si obešla bez vědomí mámy i táty.

„Rodiče se zachovali fantasticky. Změnu mi odsouhlasili. Přestěhovali jsme se pak do Znojma a následovalo sedm let mé přeměny z dívky na kluka,“ řekl Blesk.cz čerstvě vyučený truhlář Edward Max Gomola (22).

Video
Video se připravuje ...

Z Karolíny se stal Edwardem a je konečně ve svém těle šťastný Jiří Nováček, Blesk

„Teď se cítím konečně jako volný a svobodný člověk. Jsem ve své kůži,“ dodal mladík, který se těší, jak si najde práci, které se vyučil. „Nejtěžší bylo po fyzické stránce odstranění prsou, po psychické odebrání vaječníků a dělohy,“ dodal. Po operacích se mladíkovi obrovsky ulevilo.

Žádostí přibývá

Mladíkovi lékaři operaci doporučili. V poslední době mladí lidé v Česku stále více touží po změně pohlaví. „Měli jsme až šest žadatelů za týden,“ řekla primářka sexuologického oddělení Fakultní nemocnice v Brně Petra Sejbalová.

„Ve věkové kategorii do 18 let se jedná většinou o dívky, které se cítí jako chlapci. Celý proces přeměny pohlaví je ovšem diagnosticky i léčebně velmi náročný,“ dodala.

K lékaři až do smrti

Trvá navíc minimálně dva roky, než může pacient podat žádost k odborné komisi ministerstva zdravotnictví, která schvaluje operativní zákroky vedoucí k přeměně pohlaví hrazené zdravotní pojišťovnou.

Pacient, který změnu pohlaví nakonec podstoupí, musí být starší 18 let, musí do konce života brát hormonální preparáty a docházet pravidelně k lékaři. V okamžiku dokončení přeměny pohlaví dostane člověk nové rodné číslo – a jeho dosavadní identita fakticky i úředně „zemře“.

VIDEO: „Chtěla jsem se probudit jako holka!“ Tereza se narodila jako Jakub a podstoupila změnu pohlaví.