„Dochovala se téměř celá. Přežila díky pobytu ve vlhkém prostředí, asi v bývalé studni nebo jímce,“ prozradila Lenka Sedláčková ze společnosti Archaia. Obuvi, která patřila nejspíš dítěti z měšťanské vrstvy, se poté ujali odborníci, a odvedli skvělou práci.

„Konzervace kůže je proces dlouhodobý, ale vyplatí se. Díky šetrnému vyzvednutí se nám podařilo krásně zachovat kompletní střih botičky,“ libuje si po dokončení práce konzervátorka Lenka Kosová.

Proces konzervace

Odborníci nejprve kůži opatrně vypreparovali z hliněného bloku a poté omyli. Následovala dehydratace v lihu a nakonec tukování pomocí glycerinu. V závěrečné fázi se botička opatrně tvarovala na kopytě vyrobeném z roztrhaného papíru. „Kůži a papír ještě oddělovala speciální fólie," dodala konzervátorka. 

Pochvala mistrovi 

Středověký obuvník odvedl podle archeologů solidní práci, boty byly určeny dospívajícímu dítěti nebo drobné ženě. Bota se dochovala prakticky celá, chyběla jen část podešvi. Obuvník svršek sešil z více dílů, zachovaný je i upínací systém. V přední části jej tvoří velké otvory pro řemínky zakončené knoflíky.

Unikát se určitě v budoucnu objeví v některém z místních muzeí společně s dalšími nálezy z centra Brna.

VIDEO: Výstava sportovních úspěchů Brna na hradě Špilberku.