Od ostatních dětí jeho věku se nijak nelišil. Dělal čilé pokroky a přinášel nám radost,“ uvedl Tomáš. Rodina ve čtyřech měsících chlapcova života zamířila k lékaři na povinné očkování proti dětské obrně, záškrtu, tetanu, dusivému kašli, hepatitidě typu B a hemofilovým nákazám na takzvanou hexavakcínu.

Nikdy jsme očkování neodmítali a ani ve snu nás nenapadlo, co se může stát. Hned na druhý den se u syna objevily svalové křeče a přestal se pohybovat. Lékaři nás následně šokovali sdělením, že chlapec ochrnul,“ uvedl táta.

Nečekaná reakce chlapcova těla

Chlapcovo tělo totiž bohužel na vakcínu reagovalo úplně jinak, než u 99,99 procent populace. Rodiče sháněli pro syna účinnou léčbu. Je ale velmi drahá. Všude přitom naráželi na byrokratický aparát. Kvůli unikátnosti reakce chlapcova těla na vakcínu, jim úředníci nemohli pomoci. Zákon jim to neumožňoval.

„Léčba přináší naději, ale je strašně drahá. Změnil jsem povolání, abych vydělal víc peněz, je to ale složité. Vítáme každou pomoc. Ochotných lidí je ale málo. Musím ocenit přístup brněnského šéfkuchaře Petra Kováče, který v náš prospěch uspořádal v brněnském Červeném kostele charitativní koncert,“ poděkoval Tomáš.

Pomoc nabídl šéfkuchař

„Vystoupila tam zpěvačka Ilona Csáková, sopranistka Iveta Jiříková či Jaroslav Parci z Hlasu Československa. I všem těm moc děkujeme za pomoc. Je to pro nás významná vzpruha. Je vidět, že stále existují lidé, kterým není lhostejný osud jiných,“ poděkoval otec rodiny.

Nyní rodině konečně svitla naděje, že se dočkají pomoci od státu. Na konci března totiž kabinet vlády schválil návrh zákona, podle kterého by stát odškodnil rodiče zemřelých či těžce zdravotně postižených dětí po povinném očkování.

Vláda připravuje odškodnění

Podle ministra zdravotnictví Vojtěcha Adama je těchto případů za rok naštěstí jen několik. Kabinet přesto na odškodnění vyčlenil částku 100 milionů korun. Léčba je totiž velmi drahá. Jen pobyt ve specializovaném zařízení vyjde měsíčně na 70 tisíc korun.


Pomoci můžete i vy

Aby návrh zákona vstoupil v platnost, musí ještě projít parlamentem. To ovšem může trvat několik měsíců, a dokonce možná i let. Filipovi tak můžete na transparentním účtu rodiny 2101526692/2010 pomoci i vy.

VIDEO: Vzácným onemocněním je postižen i Nikolas.