Filípek byl do půl roku zdravé miminko. Pak lékaři zjistili, že se mu v hlavičce hromadí mozkomíšní mok. „Dělali mu punkci v celkové narkóze. Po zákroku nám lékařka řekla, že to nezvládl. Měsíc byl v umělém spánku,“ vzpomíná maminka Eva Směšná (38). Od zákroku je Filípek těžce postižený ležák.

Rodiče se o něj starali 24 hodin denně doma. Oba ale musí chodit do práce, aby uživili sebe i staršího syna Davida (12). „Nejtěžší bylo dát Filípka přes týden do stacionáře. Ale musíme oba chodit do práce, máme povinnosti i k staršímu Davidovi. A viděli jsme, že v domácích podmínkách už náročnou každodenní rehabilitaci plně nezvládáme. S námi tráví víkendy a dovolené, tomu vše podřizujeme,“ říkají Směšní.

Ránu do zad ale dostali od svého zaměstnavatele, pro kterého jako dělníci roky dřeli. „Ve firmě se změnilo vedení a řekli nám, že buď budeme dělat i všechny soboty, nebo máme jít. Bylo jim jedno, že jen o víkendu můžeme být s naším Filípkem,“ smutně řekla Eva Směšná. Starost jim teď dělá, z čeho budou žít.

Obrovskou radost proto mají z toho, že se dočkají nového speciálně upraveného auta, kterým budou Filípka vozit. Stará dodávka, kterou nyní syna ze stacionáře vozí, už totiž dosluhuje. A ze státního příspěvku 200 tisíc korun mají nárok jen na 60 tisíc. „Na nové auto bychom nenašetřili, i kdybychom oba pracovali. Bereme jako zázrak, že se na nás druzí složili, vrátilo nám to víru v lidi, jsme moc vděční,“ svěřila se Eva.

Pomohla i nadace Naše dítě. „Moc děkujeme Blesku, protože i mimo jiné na jeho stránkách jsme se o Filípkovi mohli dozvědět. Nás ten příběh zaujal, rodina Směšných si chce pomoci zejména sama a s pokorou přijímá dary od dárců, proto jsme si řekli, že jim dopomůžeme opravdu k tomu vozu, který potřebují,“ uvedla ředitelka nadace Markéta Nešlehová. Směšní tak mohli podepsat objednávku dodávky. Té se dočkají v březnu.

Pokud byste chtěli rodinu Filípka podpořit, lze na transparentní účet číslo 223212123/0600

 

Fotogalerie
18 fotografií