„Byl autorem skvělých fotografií a knih, právě jsme dokončili pátý a šestý díl jeho knižní série o Brně. Jejich vernisáž 23. května, už, bohužel, nestihne,“ řekl historik Pavel Paleček.

Kressa žil naplno a pracoval do posledního dne. Byl i spolupracovníkem Blesku, ještě minulý týden přispěl do reportáží unikátními snímky brněnského Prioru.

Kressa působil v 70. a 80. letech jako fotoreportér Brněnského večerníku, jehož vydavatelem byl Městský výbor Komunistické strany v Brně. Jako takový měl přístup i tam, kam se ostatní nedostali.

Není na světě nikdo podobný, kdo by měl fotoarchiv desítek tisíc negativů z normalizačního města. Mnoho z těch fotek za minulého režimu nemohly vyjít. Svého prvního vydání se dočkaly až před dvěma lety.

Krabice s negativy skrýval pod postelí

„Banánovky“ s negativy, zamotanými ve špulkách, měl ještě fotograf nedávno seštosované pod postelí. „Když jsem nastoupil do důchodu, poslechl jsem hecování kamarádů, probral archív a knížka je na světě,“ svěřil se před časem Kressa pro Blesk.cz.

Dosud nezveřejněné fotografie, které Kressa fotil pro sebe nad rámec své práce, zachycují všední život Brňanů a snad i absurdní krásu města v době politického temna. Vracejí se k typicky brněnské subkultuře, kterou František Kressa spoluvytvářel. Byl totiž i rockerem, zvučil třeba diskotéky a „vymetal“ i alternativní kulturní dýchánky.

„Štatlaři, jak si opravdoví Brňáci sami říkali, utíkali z normalizační prázdnoty a nedostatku příležitostí do vlastního nepolitického světa. Ten byl plný recese a srandy,“ vzpomínal Kressa.

Unikátní svědectví doby

Jeho knihy jsou neuvěřitelnou kronikou komunistické znormalizované doby. Bez zajímavosti není ani fakt, že nejlepší Kressovy snímky před dvěma lety poprvé veřejně vystavil Atomový kryt 10-Z pod Špilberkem.

Kressovu unikátní sbírku „fotek z pod postele“ pak hned přebralo Moravské zemské muzeum. V bunkru se pak na podzim uskuteční výstava jeho fotek o pádu komunismu v Brně.

VIDEO: Fotograf Tino Kratochvil otevřel galerii pojmenovanou po jeho otci Jefu Kratochvilovi v Městském divadle Brno.