„Měla jsem normální těhotenství i porod. Ale čtyřicet minut po něm se Matyášek začal dusit natrávenou plodovou vodou a bojoval o život. Bylo to hrozné. Byl dva měsíce v nemocnici, než jsme si ho mohli vzít domů,“ říká jeho maminka Lucie (30) a dodává, že její syn je velký bojovník.

Kolabovala mu játra, měl otok mozku

Matyášek byl v ohrožení života znovu, když mu bylo půl roku. „Měl horečky 42 stupňů Celsia. Zkolaboval mu organismus, měl otok mozku. Kolabovala mu játra. Báli jsme se, protože postižené děti nemají nárok na transplantaci. Ale on zabojoval, jeho játra se regenerovala,“ vzpomíná maminka.

Matyášek je nyní na vývojové úrovni novorozence. „Nemluví, jen vydává zvuky, je to takové kníkání. Umí si říci pouze o jídlo, a to mlaskáním,“ tvrdí Lucie. Pomáhá mu rehabilitace, která je ale velmi drahá a není hrazena ze zdravotního pojištění.

Video
Video se připravuje ...

Nadace Dnes pomáhám pořádala charitativní akci kvůli malému Matyáškovi. Markéta Malá

Chlapeček má rád koně

Dlouhodobá a cílená rehabilitace mu může například pomoci, aby se sám posadil a udržel hlavu, což nyní nedokáže. „Nejen fyzicky, ale i mentálně mu to pomáhá. Dříve ani neotvíral oči, nezajímalo ho, co se děje. Teď už kouká na okolí,“  vysvětluje máma chlapečka.

Dvouletý klučina má zjevně rád koně, a proto je pro něj vhodná i hipoterapie (rehabilitace na koni). Opět ale není placena ze zdravotního pojištění. „Matyášek má speciální formu obrny, a tudíž stažené svaly. Když se pohybuje na koni, svaly se uvolní,“ říká Lucie.

Pomozte Matyáškovi k lepšímu životu

Brňané se snažili Matyáškovi pomoci. Přesně v den jeho druhých narozenin uspořádala nadace Dnes pomáhám charitativní večer. „Dnes jsou Matyáškovi dva roky. Chtěli jsme vybrat peníze na jeho léčbu. Tak vznikl nápad na pořádání halloweenské party věnované právě jemu,“ vysvětluje Petra Pachlová, spoluzakladatelka nadace.

Chcete-li dvouletému chlapečkovi také pomoci, můžete zaslat peníze na účet nadace Dnes pomáhám. Číslo účtu je 2401487218/2010.