„Honzík je desetiletý chlapec, který bydlí s maminkou a malou sestřičkou v Brně. Trpí epilepsií a silnou formou ADHD (hyperkinetická porucha),“ říká ředitel Culinary Club ČR Petr Erin Kováč. Právě s ním malý Honzík na víkendovém brněnském festivalu Ochutnej svět vařil.

Maminka nemá žádnou pomoc, a protože chlapeček nemůže zůstat bez dozoru, nemůže na plný úvazek pracovat. Rodina tak žije ze sociálních dávek a má potíže pokrýt cokoliv nad běžné výdaje. Sama Honzíkova maminka je navíc také nemocná a potřebovala by hospitalizaci, ale nemá komu svěřit děti.

„Maminka potřebuje penízky na elektřinu, abych se mohl zase dívat na pohádky,“ říká Honzík, který se moc těšil na to, že »bude s Erinem vařit hada«. Připravovali totiž chřestýše s kokosovým mlékem.

Video
Video se připravuje ...

Hlavní hvězdou brněnského festivalu Ochutnej svět nebyla žádná celebrita, ale desetiletý Honzík. Markéta Malá

»Vyvařil« si peníze na hračky

„Honzík nejen míchal, ale dokonce i krájel. Hodně ho to bavilo. Vaření trvalo asi půl hodiny. Vydražili jsme, co jsme uvařili za dva tisíce korun. Honzík si mohl za tyto peníze koupit hračky,“ říká Kováč. Na festivalu se připravovaly opravdu netradiční pokrmy – byly zastoupeny například kuchyně Peru nebo Zimbabwe.

„Maminka je fanouškem mého pořadu Život z pánve a požádala mě o pomoc,“ říká kuchař. Tak vznikl projekt „Pomozme Honzíkovi a jeho mamince“. Ten vyvrcholil o víkendu na festivalu Ochutnej svět v Brně.

Pokud byste chtěli maminku a jejího nemocného Honzíka podpořit, můžete zasílat finanční dary na účet: 1057960007/2700.

Jak řekla blogerka, cestovatelka a šéfkuchařka Kamila Rundusová alias Kamu: „Celá rodina vám bude obrovsky vděčná i za dvacet korun. Protože koruna ke koruně…“

Fotogalerie
17 fotografií