Už v pátek 27. dubna se budou upalovat čarodějnice – v Brně Žabovřeskách, kde možná narazíte i na Harryho Pottera. Tématem letošního ročníku je škola v Bradavicích. „Zkuste najít kámen mudrců, zahrát si kouzelnické šachy, namíchejte lektvar nebo prolezte podzemní chodbou,“ láká manažerka akce Ivana Fraňková.

Zoo Brno si letos také vzpomněla na Harryho Pottera, konkrétně na jeho oblíbený sport famfrpál. „Letošní novinkou je, že si zájemci mohou zahrát na louce u Tygřích skal zoofrpál. Na startu dostanou košťata z pěnových tyčí a míč. S košťaty poběží slalom, na jehož konci se pokusí trefit míčem do obruče,“ popisuje mluvčí Michal Vaňáč.

Akce v zoo se koná poslední dubnový den. „Program začne v 11 hodin, kdy odstartuje velká čarodějnická hra pro děti. Už o hodinu později začneme opékat špekáčky. Ty mohou děti získat zdarma, a to hned dvěma způsoby. Stačí, aby přišly ve zvířecí masce, anebo absolvovaly čarodějnickou hru,“ říká Vaňáč.

Špekáčky i karneval

Na většině míst budou vatry zapáleny až tradičně na poslední dubnový den. Upalovat čarodějnici a opéct si špekáčky můžete například v Modřicích, ve Slatině, v líšeňské rokli nebo zoologické zahradě. Na dvou místech – v Židenicích a Králově Poli – pořadatelé připravili i kouzelný karneval pro děti.  

Bál láká především rodiny s dětmi. „Loni měl náš karneval velký úspěch, děti i rodiče se výborně bavili, tak v této tradici pokračujeme. V rámci bálu jsou připraveny pro děti i různé zábavné úkoly. Zábava a hry čekají na děti také v tvůrčích dílnách, které si připravili královopolští skauti,“ sdělila Olga Pelcová z klubu Šelepka.

Šermíři ve Slatině

Děti budou vyrábět šperky, malovat nejen na papír, ale i na obličej a zjistí, co je to pískování. „Vizuálně nejatraktivnější část programu – zapálení vatry – začne o půl osmé večer. Čarodějnici ke spálení vyrobily tradičně děti ze základní školy Košinova,“ sděluje Pelcová.

Divokou podívanou lze očekávat ve Slatině. Na zájemce totiž čeká vystoupení šermířské divadelní společnosti Lucius a ohňová show. Zahájení akce je 30. dubna v 16 hodin. „Budou probíhat i soutěže pro děti, které vyvrcholí volbou nejkrásnější Miss a Missáka čarodějnic 2018,“ říká Tomáš Houser ze společnosti Lucius.

Miss čarodějnice

Také v Modřicích pořadatelé plánují korunovat nejkrásnějšího čaroděje a kouzelnici. Šanci mají především děti se zajímavým kostýmem. „Miss čarodějnice je určená pro dívky i chlapce od miminka do 18 let,“ říká tisková mluvčí městské části Brno-Modřice Lenka Ventrubová.

Komu na vzhledu nezáleží, může mlsat nebo tančit u ohníčku. „Kromě volby Miss je připravená dětská diskotéka, kterou moderují herci Městského divadla Brno. K dispozici bude spousta sladkostí pro děti a bohaté občerstvení pro dospěláky,“ prozrazuje Ventrubová a dodává, že akce začíná 30. dubna v 16 hodin na ulici Pod Kaštany.

Stezka odvahy

Asi dva tisíce lidí loni pálilo čarodějnici v líšeňské rokli. „Jde každoročně o jednu z nejnavštěvovanějších akcí. Pro děti jsme letos připravili různá stanoviště, kde budou muset projevit odvahu, důvtip, hbitost těla a mysli – například na stezce odvahy, při skákání v pytli nebo žonglování,“ říká ředitel Kulturního centra Líšeň Roman Burián.

Lákadlem pro dospělé v Líšni jsou dva koncerty známých skupin. „Vystoupí brněnská country legenda Zimour a tuzemská bigbítová legenda Vilda Čok s kapelou Bypass,“ tvrdí Burián. Akce začne v líšeňské rokli poslední dubnový den ve 14 hodin odpoledne a potrvá až do půlnoci.

PRÁVĚ V PRODEJI: BLESK BEDEKR – TIPY NA CESTOVÁNÍ NA CELÉ LÉTO

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

HRADW mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: HRADW Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 69 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz. Ke koupi bude až do září.

Bedekr Blesku
Autor: Blesk - Ramon Hofman

VIDEO: Pálení čarodějnic je každoroční oblíbenou lidovou zálibou.

Kam vyrazit na čarodějnice v jiných městech čtěte ZDE