Osudové osmičky legendární sportovkyni provází už od narození. Přišla totiž na svět 10. 8. 1928. „V osudovém osmém roce jsem narozena a ještě osmý měsíc. Žádnou slavnost mých kulatin letos neplánuji. Já si říkám, ať to oslaví ti ostatní! A já se k nim pak přidám,“ usmívá se Růžičková.

Brněnská rodačka na »své« město nedá dopustit. „Brno je pro mne srdcová záležitost. Je to moje město. Na Moravě jsou srdeční lidé,“ tvrdí sportovkyně, která ale nežila v Brně celý život. Dětství strávila ve Varnsdorfu.

Když jí bylo deset let, opět v osmičkovém roce – 1938 – její rodinu z Varnsdorfu vyhnali Němci. Nacházel se totiž v sudetské oblasti. Věra se s rodiči vrátila do Brna, tatínek si našel práci v oděvnictví. „Od té doby jsem se z Brna neodstěhovala, bydlím tu tedy 80 let,“ tvrdí legendární gymnastka.

Gymnastika zvítězila

Věru dovedl ke sportu otec. „Tatínek nás učil všechny dostupné sporty. Já jsem nejdříve závodila ve skocích do vody. Byla jsem druhá v republice. Nakonec ale zvítězila gymnastika,“ vzpomíná Růžičková.

A proč dala Věra gymnastice přednost před skoky do vody? „Na gymnáziu mě učila sokolská činovnice Marica Potočková. Byla skvělá tělocvikářka. Její předchůdkyně si sundávala v tělocvičně jen klobouk. Pak to tak vypadalo. Potočková mě získala pro gymnastiku,“ prozrazuje Věra.

Zlato z OH 1948 v Londýně

Aby těch osmiček nebylo málo, svého největšího sportovního úspěchu – zisku zlaté medaile – dosáhla v Londýně v roce 1948. „Pro mě to byl obrovský zážitek, samozřejmě medaile, ale i první cesta do ciziny letadlem. Ani deštivé počasí nás tolik nezarazilo,“ vypráví sportovkyně.

Věra Růžičková byla osm let předsedkyní Českého klubu olympioniků v jihomoravském regionu. „Ze všech sportů fandím stále nejvíce sportovní gymnastice. Bohužel teď na tom nejsme dobře. Nejsou finanční podmínky, ani dostatek prostoru pro cvičení,“ myslí si legenda českého sportu. 

VIDEO: Podívejte se na ženu, která i přes svůj pokročilejší věk cvičí jako zamlada.

Video
Video se připravuje ...

Babička cvičí Youtube.com

Fotogalerie
4 fotografie