Většinu života prožil v Izraeli, československé občanství ale nikdy nezměnil. Své bývalé vlasti zůstal vděčný. „Bez československé pomoci v osmačtyřicátém by stát Izrael neexistoval,“ vysvětlil v roce 2016 pro časopis Reflex.

Malému Hugovi šlo o život už v 11 letech, tedy v roce 1939. Tehdy ještě rodina užívala příjmení Meisl. Jako Žid měl být obětí holocaustu. Společně s jeho o dva roky mladším bratrem Rudolfem ho ale zachránil sir Nicholas Winton. Byl tedy jedním z tzv. Wintonových dětí.

V Británii se stal kadetem letectva RAF, což se mu později hodilo v jeho dalším životě. Když válka skončila, vrátil se do Brna. Zjistil, že z celé rodiny přežil už jen on s bratrem a sestřenice Renné. Všechny ostatní členy rodiny, včetně rodičů, Němci zabili. Přesto v Brně dostudoval gymnázium.

Po několika letech odešel do Izraele, kde jako vojenský pilot bojoval za nový stát proti arabské koalici. V roce 1952 se stal velitelem pilotní školy Kfar Sirkin. O rok později byl pověřen sestavením 110. letky nočních stíhačů. Roku 1959 vedl vývoj střediska Israel Aircraft Industries.

Bojoval až do roku 1964, kdy odešel do civilu a začal projektovat letiště po celém světě. Na sklonku života se pak vrátil k rodinné tradici vyrábění šperků. Ty ovšem neprodával, ale rozdával přátelům.

„Hugo Marom byl veliký člověk. Vždy byl velice hrdý na to, že se narodil v Brně, a nikdy ani na chvíli nepřestal být jeho pyšným synem. Bude citelně chybět nejen své rodině, ale všem přátelům v České republice i Izraeli. Kéž odpočívá v pokoji,” okomentoval nešťastnou událost velvyslanec Izraele v ČR Daniel Meron.

Video
Video se připravuje ...

Wintonovy děti pokřtily na pražském hlavním nádraží salonek jejich „táty“ Denisa Cingelová