Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lady Milenu zachránil Nicholas Winton: Útěk dívky před nacisty zfilmují

Autor: mav - 
13. června 2017
17:35

Lady Milena Grenfell-Baines byla jedním z mála dětí, kterým se podařilo uprchnout z okupovaného Československa před nacisty. I o tom bude nový dokumentární film z dílny televize JOJ. Autorkou dokumentu je reportérka Veronika Homolová Tóthová.

Milena Fleischmann byla malá holčička, když se v roce 1939 s pomocí sira Nicholase Wintona zachránila před nacistickým běsněním. Dostala se do rodiny v městečku Ashton under Lyne. Hodně jsme se dozvěděli až dost dlouho poté, kdy se našel památník Wintona, byla tam vizitka mého otce," vzpomíná paní Milena Grenfell-Baines. 

Video  Milena Grenfell-Baines žije v Anglii od svých desíti let  - TV JOJ
Video se připravuje ...

„Film by měl ukázat život lady Mileny od začátku. Jak se narodila v Čechách, jak musela odjet Wintonových vlakem, jak žila v Anglii, jak se její život vyvíjel až do dnešních dnů, jak se stala lady, a zároveň by měl být příběhem Památníku rozloučení," říká Veronika Homolová Tóthová. 

Cesta štábu vedla i do domu, který byl desetiletí v téměř původním stavu. Lady Milena je laskavá žena, která dokáže z každé situace vytěžit co nejvíce. Například, když ji jako dítě posadili do toho vlaku, nevnímala to jako tragédii i díky tomu, že jí její máma vysvětlila, že jde jen na prázdniny a že se určitě ještě někdy uvidí," říká Veronika.

Zobrazit celou diskusi