Londýnský makléř Sir Nicholas Winton se za druhé světové války podílel na záchraně židovských dětí z Československa, které vlakem posílal do Velké Británie. Zachráněné děti se dnes setkávají jako komunita Wintonových dětí.

Kus nádraží Wintonovi

„Velice ctím a obdivuji Sira Wintona a jsem rád, že dnes dorazili jeho potomci. Celou čekárnu i hlavní nádraží jsme věnovali tomuto muži, kterého si velice vážíme,“ uvedl generální ředitel ČD Pavel Krtek.

Wintonovy děti pokřtily salonek na hlavním nádraží:

Video
Video se připravuje ...

Wintonovy děti pokřtily salonek jejich „táty“. Denisa Cingelová

V Brně je již salonek pojmenován například po ilustrátorovi Jiřím Boudovi, v Pardubicích staviteli Janu Pernerovi a v Ostravě patří manželům Zátopkovým. V čekací místnosti je dětský koutek, wifi připojení, panely k dobití telefonu nebo počítače. Využít je mohou cestující první i druhé třídy s místenkou pro vlak vyšší kvality, těhotně ženy, ženy s dětmi do 10 let a osoby zdravotně tělesně postižené. 

Největší rodina na světě

Jak na válečnou dobu vzpomíná zachráněná Zuzana Marešová? „Rodiče stáli na vlakovém nádraží a plakali. Nevěděli jsme proč, ani kam jedeme. Mně v té době bylo sedm let. Nicholas Winton, Niky, jak jsme mu říkali, je takový náš maskot, táta. A vlastně díky tomu, že Niky zůstal naživu tak dlouho, měl tu největší rodinu na světě. My jsme našli okolo šest a půl tisíce dětí, které zachránil. Na světě je jich ale mnohem víc,“ zavzpomínala madam Marešová.

V současné době je Wintonových dětí dvanáct, z toho pět žije v České republice. Přednášejí na základních školách o historii předválečné i poválečné. Podle Zuzany Marešové je osvěta mezi dětmi velice důležitá, aby si uvědomily, že ne vždy všechno je růžové.

Lady Milena Grenfell-Baines představila ostatní Wintonovy děti:

Video
Video se připravuje ...

Wintonovy děti pokřtily salonek jejich „táty“. Denisa Cingelová

Podívejte se ve fotogalerii, jak slavnostní křest probíhal. 

Fotogalerie
36 fotografií