Biomechanická obuv pro batolata obsahuje uhlíkovou stélku s další Hanákovou vyhlášenou vychytávkou – jamkou pro kloub palce. A především, dětskou nožku v botičce nic netlačí, volně se pohybuje.

„Podchytíme už v zárodku dědičnou nestabilitu kotníků, počátek problémů, které se v dalších letech promítnou do deformací kolen, kloubů, kyčlí a páteře,“ říká Hanák a dodává: „Tady hned od prvních krůčků pracuje stélka, palcový kloub, vzniká dokonalá páka palce, široká šlacha paty táhne ke středu klenby. Vytváří se svalová hmota, dochází ke správnému prokrvení a okysličení svalů, správnému fungování lymfatického systému.“ 

A ještě jeden postřeh přidává. „Omezujeme rizika pohybových vad hned od začátku. U starších osob už jen korigujeme trvalé následky,“ zdůrazňuje švec, proč se zaměřil na ty nejmenší.

Zkrátka noha musí v botě sama chodit, nesmí být utlačována. Pokud se vše podchytí, jakmile se dítě postaví na nohy, předejdeme pozdějším zdravotním problémům,“ míní Hanák.

Aktuálně navíc finišuje se zakázkou na obutí českých vědců v Antarktidě. Při výrobě bot  »nevaří« z vody, právě naopak. Spolupracuje s Fakultou sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Video
Video se připravuje ...

Josef Hanák o významu správné obuvi pro nejmenší děti Zdeněk Matyáš

„Je to určitě zajímavý nápad. Z našeho pohledu můžeme tímto směrem dát doporučení maminkách, u jejichž dětí do budoucna hrozí pohybové vady,“ míní přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky FN v Brně Pavel Ventruba, který si dovede představit, že by Hanákův projekt do budoucna mohly podpořit i významné tuzemské zdravotní pojišťovny.

Námět i pro politiky?

„Jen si to představte, že sotva se postavíte na nohy, dostanete obutí, které respektuje vaši nohu. A jak rostete, obouváte další varianty. A teď si spočítejte, kolik přijde české zdravotnictví léčba osob, které celý život prochodily v nevyhovující obuvi. To je určitě námět nejen pro lékaře a odborníky, ale i politiky,“ přemítá Josef Hanák.

Video
Video se připravuje ...

O dětskou obuv je u firmy J. Hanák značný zájem. Nyní neúnavný švec pracuje na projektu zdravotně nezávadné obuvi pro batolata. Zdeněk Matyáš

Hanákova biomechanická obuv

Na co se zaměřuje Hanákova biomechanická obuv? Správná motorika těla, ploché nohy, snížená klenba, vbočení palce, kladívkové prsty, bolesti chodidel, bolesti kloubů, křeče nohou, křivé nohy, skolióza, hyperaktivita, pohyb těhotných žen.

Fotogalerie
11 fotografií