Stovky kol zaplnily rozlehlou dílnu, která se pro Martina stala druhým domovem. Ze starých bicyklů dokáže vyrobit často až podivuhodná monstra. Třeba obří maxikolo o délce 4,5 a výšce 2 metrů, kolo v kole, ve kterém metá za jízdy kotrmelce, z výšky vám pokyne ze sedla takzvané žirafy. A za řídítky baletky dokazuje, že lze ovládnout i stroj, jehož dvě kola se otáčí každé jiným směrem.

A nejnovější výtvor, který ještě ukrývá dílna? Bicykl, jehož zadní kolo pochází z osobního auta. Na tom se dá jezdit? Martin Zehnal Blesk ubezpečil, že to bude parádní vyjížďka!

 

Na pidikole Spermia drží český rekord

 

Největší pozornosti diváků na exhibicích se ale těší Spermia. Jde o pidikolo vysoké 41 a dlouhé 50 centimetrů s průměrem koleček 17 centimetrů. Všeuměl z Vyškovska drží český rekord, když v září 2014 jeden kilometr zvládl na tomto kapesním kole ujet za 8 minut a 19 vteřin.

A co na Martinovu celoživotní vášeň říkají doma? „Manželka se se mnou ještě nerozvedla,“ usmívá se a prozrazuje, že do světa roztodivných bicyklů už vtáhl i své potomky. Osmiletý syn Martin junior už sedlá některé výtvory a podstupuje na nich pod otcovým bedlivým dohledem výuku jízdy.
Video
Video se připravuje ...

Takhle jezdí mistr! Martin Zehnal na spermii, baletce a žirafě Zdeněk Matyáš

 

Na běžném kole? Ani náhodou!

 

Pokud není Martin Zehnal v práci či v dílně, předvádí své výtvory na exhibicích, srazech milovníků cyklistiky, je také častým hostem festivalu kuriozit v Pelhřimově. Jen jedno po něm nechtějte. Aby usedl za řídítka běžného bicyklu. „Ani náhodou. Je to hrozná nuda,“ ubezpečuje kutil.

 

Rekordy a unikáty Martina Zehnala

 

6. 9. 2012 – kotrmelec na kole

 

20. 9. 2014 – 1 kilometr na minikole Spermia za 8:19,83 min.

 

12. 6. 2014 – nejvíce kuriózních kol na jednom místě

 

13. 6. 2014 – nejvíce otáček o 360 stupňů bez přerušení na baletce

 

12. 9. 2015 – nejrychleji ujetých 100 metrů na maxikole za 1:15,75 min

 

Video
Video se připravuje ...

Tento bicykl vyrobil Martin Zehnal pro Martina juniora. Ve své dílně fantazii meze neklade. Obyčejné kolo? Zapomeňte... Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
23 fotografií