Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nové české rekordy: Socha Hortenzie z 1,5 kilometru papíru a obraz Slunce z 940 okvětních lístků

Autor: Jiří Čada - 
23. března 2017
13:54

Novými exponáty Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově jsou od čtvrtka 23. března 2017 socha Hortenzie oblečená do šatů z papírových ruliček a obraz Slunce vytvořený z nalepených květů. Autorkou obou děl je čtyřiašedesátiletá Taťjana Krechová z Dobříše. Obě díla byla dnes zapsána do České knihy rekordů.

Socha Hortenzie figuruje v České knize rekordů jako socha oblečená do šatů vytvořených z největšího počtu papírových ruliček. Třicet centimetrů dlouhých ruliček ze starého kancelářského papíru autorka použila 4752, představují celkovou délku téměř 1,5 kilometru, řekl Marek. Vlastní sochu v životní velikosti o váze kolem 30 kilogramů Krechová vyrobila ze směsi sádry, lepidla a papírové drti. Socha je včetně klobouku vysoká 170 centimetrů.

Práce na vytvoření sochy, šatů a všech doplňků včetně vymýšlení pracovních postupů trvaly výtvarnici handicapované těžkým úrazem páteře dva roky. Pletení šatů představuje 143 hodin práce, podotkl Marek. Socha dostala jméno podle usušených květů hortenzie, z nichž jsou vyrobeny vlasy. Krechová vlastnoručně udělala také květinový náhrdelník, opasek, rukavičky a kabelku.

Obraz Slunce je českým rekordem proto, že je vytvořen výhradně z okvětních lístků chryzantém, gazánií, slunečnic a gerber. Na obraze o rozměrech 41 krát 41 centimetrů je jich 940, uvedl Marek. Všechny květiny autorka vypěstovala, květy pak vylisovala ve starých telefonních seznamech. Každý okvětní lístek přilepila na plochu obrazu. Součástí obrazu je rám vyrobený opět ze spletených papírových roliček.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi