Muzeum založili manželé Sedláčkovi. „Napadlo to manžela, když rekonstruoval tvrz v Třebotově. Na obvodové zdi byl starý středověký prevét a barokní přístavba, na které se nacházela latrína. To ho motivovalo k tomu, aby zjišťoval, jak se tyto předměty vyvíjely, a já je začala pro něj sbírat,“ popsala v pořadu Blesk.cz Selfie z Prahy Renáta Sedláčková.

Předměty shánějí po celém světě. Poslední dobou hlavně po internetu. A vždy se snaží získat i příběh daného předmětu. Zajímavá je třeba historie skleněné soupravy z 2. poloviny 19. století, která pochází z Nového Boru.

„Když se tu jedna dáma po 2. světové válce vdala za amerického vojáka a odjížděla s ním do Ameriky, tak si tuto soupravu vzala s sebou. Za ní pak v roce 1968 emigrovala druhá dáma. Žily spolu na jednom patře domu. A když první dáma umřela, zdědila soupravu ta druhá. Jakmile zemřela i ta, zdědil předměty její syn, který v tu dobu žil v Torontu. Odvezl si je do Kanady, ale řekl, že soupravu už si do koupelny dávat nebude a nabídl ji k prodeji. Takže mně se ji podařilo po 60 letech získat zpátky do České republiky,“ raduje se majitelka.

Nejvzácnější z celé sbírky muzea je originální nočník Napoleona Bonaparte a dále ten určený pro 2. a 3. třídu na Titanicu.

Na kolik přesně vyšly, nechce Sedláčková uvádět. „To už jsou kousky, za které by se dalo koupit menší auto,“ řekla jen.

Nočník od Ciny i Absolonové

V muzeu mají i dočasnou expozici nočníků, které věnovalo 30 známých osobností – mimo jiné herec Jan Cina, zpěvačka Monika Absolonová nebo herečka Michaela Kuklová.

„Všem jsme dali bílé nočníky, které nám věnoval Český porcelán, a akrylové barvy od Koh-i-nooru. Každá osobnost si mohla vymyslet, co na nočník vytvoří,“ uvedla Sedláčková.

27. března se pak bude na Žofíně konat dražba těchto nočníků, výtěžek poputuje Nadačnímu fondu pro předčasně narozené děti a jejich rodiny.

Jak známé osobnosti nočníky vyzdobily? Podívejte se v tomto díle pořadu Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Nejdivnější lidé v Praze, ze kterých jsou hvězdy internetu! A z reportéra se stal popelář Matěj Smlsal, David Vaníček

Všechny díly Selfie z Prahy najdete ZDE!