Před čtyřmi lety na ulici ve Znojmě Marka napadl rakouský Turek Eyrilmaz Bülent. Mladík ztratil tři litry krve, přežil jen zázrakem. Upadl do kómatu a tři a půl roku bezmocně živořil ve vegetativním stavu, odkázaný na nepřetržitou péči rodičů a staršího bratra Jirky (33). Nejedl, nechodil, nemluvil, výživu dostával sondou do žaludku. Táta Jiří (60) kvůli péči o syna sekl se zaměstnáním hospodského a šel předčasně do důchodu. Maminka Jana (52) se zapřela a začala hledat pomoc.

Nenašla ji u českých úřadů, ale na Slovensku. Na internetu si sehnala informace, vyházela všech 15 druhů prášků, které měl podle českých lékařů Marek denně zobat. Sebrala se a začala jezdit se synem na rehabilitace do Piešťan. A Marek začal bojovat. Až přišel zázrak – začal se probouzet.

Všechno vnímá

Marek sice ještě nevidí, nemluví, snaží se ale už artikulovat a především – vnímá! A rozumí. Před rokem zakaboněná a bolestná tvář se celá rozsvítila. S redaktorem Blesku si na přivítanou dokonce rozverně plácl pravou rukou! „Hlavou kývne na souhlas, zavrtí, když něco nechce. Všechno vnímá,“ září maminka. Nejí už sondou, ale s ostatními snídá v křesle u stolu! „Miluje míchaná vajíčka na másle, umí si už říct o toaletu,“ říká paní Petružálková.

I díky čtenářům Blesku se rodině podařilo sehnat peníze na speciální plošinu a Marek se už dostane ven z domu. Tři roky jej nosili rodiče a brácha do čtvrtého patra na zádech. Po deseti měsících papírování se Petružálkovým podařilo prosadit do domu i výtah. Marek začal s rodinou jezdit na vozíčku ven. A rodina ho nemůže dostat domů.

„Poznává kamarády, radostně se s nimi vítá. Zastavili jsme se v jeho tehdy oblíbené hospůdce a vrchní mu přinesl na uvítanou třetinku piva. Už si slámkou trochu usrkl,“ usmívá se hrdá máma. „Marek si už dokonce párkrát potáhl z cigarety!“ V těchto dnech odjíždí Marek na měsíc do rehabilitačního ústavu v Klimkovicích. „Bude se učit mluvit, máme sjednaného logopeda. A taky chodit,“ říká máma. Když to Marek uslyší, radostně kývne. S Bleskem se Marek rozloučil mohutným „Aa-hooj!“ a pevným stiskem ruky.

Útočník dostal 17 let, ale zmizel

Turek od českých soudů dostal 17 let vězení. Trest je teoretický, okamžitě po činu zmizel z Česka a hledá ho Interpol. Je pravděpodobné, že v souvislosti s migrační krizí změnil identitu a pohybuje se s novou identitou po Evropě. Rodina Petružálkových se žádného odškodnění nedočkala. Léčbu syna, která jde do statisíců ročně, si platí prakticky kompletně sama, díky dobrým lidem, nadacím, sbírkám i čtenářům Blesku.

Fotogalerie
10 fotografií