Z osudné noci si nic nepamatuje.Večer jsem šel spát a probudil se mezi dvěma operacemi. Ve fázi, kdy tělo přechází z hlubokého spánku do spánkové fáze, při které se začínají zdát sny, stává se někdy člověk náměsíčným. Já osobně jsem občas v noci navštěvoval skříň s tím, že jdu na záchod,“ ohlíží se David za 18 let starou událostí, které změnila navždy jeho život.

„Nikoho prostě nenapadne, že spíte, přitom vstanete, půjdete na balkon a spadnete dolů z třetího patra. Když mě v nemocnici prubudili, napadlo mě, že jen zavřu oči a dospím se. Pravda ale byla jiná,“ vzpomíná David Drahonínský.

V 16 život nekončí, ani na vozíčku

I přes krutou diagnózu mladík s celým životem před sebou věřil, že se jeho stav zlepší. Jenže lékaři ho v 16 letech postavili před hotovou věc – ty už nikdy chodit nebudeš! „Člověk je mladý, říká si, že bude makat, rehabilitovat a bude to zase v pořádku. Upne se k tomu, jenže po čase zjistí, že to asi bude trochu jinak,“ říká David.

David se zvedl ze dna i díky setkání s hercem Janem Potměšilem a knize paralympionika Jiřího Ježka. A jako sportovec objevil svět lidí s hendikepem, kteří se nepoddali a žijí nový život!

Studium a sport, Davida zaujala lukostřelba

Vystudoval obchodní akademii, v roce 2011 získal titul magistra na Metropolitní univerzitě v Praze. A nastartoval i s tělesným hendikepem novou sportovní karéru. V roce 2001 se dostal ke střelbě z olympijského luku, dnes se pyšní utěšenou kolekcí cenných kovů.

Na paralympijských hrách v Pekingu v roce 2008 získal zlato, o tři roky později na mistrovství světa si vystřílel stříbro. A loni z Ria přivezl hned tři cenné kovy! K tomuto sportu se paradoxně dostal náhodou.

„Čekal jsem na kamaráda v jedné tělocvičně, kde právě probíhala předváděčka tohoto sportu. Víceméně mi vrazili luk do ruky a pojď to zkusit. První úspěch byl, že se mi vše zapíchlo do terčovnice.  Pak mě oslovili trenéři, jestli to nechci zkusit. A bylo to,“ vzpomíná dnes úspěšný český paralympionik.

Tvář Světového dne ledvin

Právě úraz a trvalé zdravotní omezení paradoxně úspěšného paralympika na druhou stranu motivují zapojit se do kampaní, které mají upozornit na prostý fakt, že zdraví není zadarmo. I proto se spolu s golfistkou Klárou Spilkovou stal tváří Světového dne ledvin, který připadá na 9. březen.

Obezita vede k poškození ledvin

A jako paralympionik v rámci této kampaně upozorňuje na problém obezity, která je jedním z hlavních rizikových faktorů pro chronické onemocnění ledvin. „Obezitu beru jako nemoc, které se dá dobře předejít. Člověk si na ni zadělává léta. Hýbat se, upravit jídelníček, zkrátka prevence, to přece za plnohodnotný život stojí,“ míní David. Sám šel příkladem, v dialyzačním středisku ve Slavkově u Brna podstoupil preventivní vyšetření, které zabralo jen pár minut.

„S Davidem jsme probrali rizikové faktory, změřili mu krevní tlak, zjistili hladinu cukru v krvi, zvážili ho, podstoupil rozbor moči a krve a nakonec spočítali body mass index (BMI). Ten určuje, jak je na tom testovaný ve vztahu k měřítkům nadváhy a obezity. Stejnou proceduru podstoupí každý, kdo chce vědět, zda nadváha či obezita nehrožují správnou funkci jeho ledvin,“ vysvětlil vedoucí lékař dialýzy Aleš Hrubý.    

David, který po úspěšné paralympiádě v Riu upírá své sportovní snažení k Tokiu 2020, zjistil, že ručička na váze se v jeho případě tlačí ke stovce. BMI ale dopadlo uspokojivě, přesto si hendikepovaný sportovec slíbil, že pár kilogramů pro jistotu umaže.

Prevence zabere jen pár minut

„Nejsem dialyzovaný pacient, nemusím několikrát týdně docházet do dialyzačního centra, ale chápu pocity pacientů, pro které je jedinou šancí na plnohodnotný život transplantace ledvin. Podobně jako mně se jim najednou ze dne na den změnil život. Proto tvrdím, že pár minut věnovaných prevenci se člověku vždycky vyplatí,“ apeluje David Drahonínský.

Fotogalerie
12 fotografií