Výkonové optimizéry – pro jaké fotovoltaické systémy?

Jak u nových, tak i stávajících fotovoltaických systémů, většinou můžeme bez větších problémů namontovat výkonové optimizéry. Obvykle jsou kompatibilní s většinou typů fotovoltaických panelů a invertorů. Z tohoto důvodu je možné o jejich použití uvažovat prakticky u každého PV systému, avšak rozhodnutí o instalaci by měla pokaždé předcházet důkladná analýza specifických rysů daného systému a očekávané návratnosti investice.

Tato zařízení se ideálně hodí pro systémy, u nichž jsou PV panely instalovány s různou orientací a různým sklonem nebo jsou částečně zastíněné. Výkonové optimizéry jsou totiž navrženy takovým způsobem, aby maximalizovaly výkonnost každého panelu zvlášť, což je důležité zejména v případech, kdy je část systému zastíněna, nebo jsou panely instalovány v různých rovinách.

Přednosti montáže optimizérů

Instalace optimizérů přináší řadu výhod, které můžeme posuzovat v kontextu zvýšení funkčnosti celého PV systému. Jejich nejdůležitější přednosti jsou tyto:

• Zvýšení výkonnosti výroby energie – optimizéry umožňují individuálně přizpůsobit provozní parametry každého panelu, což minimalizuje vliv zastínění nebo jiných vnějších faktorů na celkovou výkonnost systému.

• Flexibilita při projektování systému – díky optimizérům je možné efektivně projektovat fotovoltaické systémy na střechách atypických tvarů či s různými úhly sklonu panelů, a to otevírá nové možnosti pro projektanty i vlastníky nemovitostí.

• Pokročilý monitoring a diagnostika – systémy vybavené optimizéry nabízejí možnost detailního monitorování práce každého panelu, a to usnadňuje identifikaci problémů a jejich řešení, ale také umožňuje optimalizovat provoz.

• Zvýšení bezpečnosti – optimizéry mohou rychle reagovat na anomálie při práci panelů – sníží riziko vzniku požáru nebo poškození systému z důvodu přetížení či zkratu.

• Optimalizovaná návratnost investice – přestože je instalace optimizérů spojená s dodatečnými výdaji, zvýšená výkonnost výroby energie může přispět k rychlejší návratnosti investice. Dlouhodobě mohou systémy s optimizéry generovat více úspor a být rentabilnější.

Montáž optimizérů u stávajících PV systémů

Výkonové optimizéry je obvykle možné bez větších problémů doplnit u stávajících fotovoltaických systémů, vyžaduje to však důkladnou analýzu stavu systému i potenciálního přínosu. Doplnění optimizérů u starších systémů může být dokonalý způsob, jak zvýšit jejich efektivitu a prodloužit životnost.