Mikropůjčka poměrně snadno a rychle pomůže překlenout nenadálou finanční tíseň. Počítejte ale s tím, že zpravidla více jak 5 000 Kč nezískáte a budete si ji muset vyřídit u nebankovní společnosti.

Mikropůjčku získáte i bez příjmů a online

Na první pohled jsou drobné úvěry velmi lákavé. Nabízí možnost získat půjčku v řádech stovek až tisíců korun, a to v mnoha případech bez ověřování příjmů. Mikropůjčky tak mohou být šancí i pro nezaměstnané, samoživitele, ženy na mateřské, studenty nebo seniory.

Vše lze vyřídit online, obvykle prostřednictvím jednoduchého formuláře. Pokud tedy zjistíte, že vám chybí v měsíčním rozpočtu 1 000 Kč, ještě ten den můžete mít peníze na svém účtu. Někteří poskytovatelé tyto drobné úvěry vyplatí i v hotovosti. Benevolentní podmínky jsou ale vykoupeny vysokými úroky a krátkou dobou splatnosti. Navíc v případě porušení smlouvy budete platit, a to nemalé peníze.

Krátká doba splatnosti může být cesta do pekel

I přestože na úplném začátku se může zdát tisícikorunová půjčka s dobou splatnosti 30 dní jako skvělá nabídka, je nutné si položit zásadní otázku: „Budu mít za měsíc na splacení dluhu včetně úroků?“ Budu-li opět řešit, jak zaplatit fixní výdaje domácnosti, pak mě žádné nebankovní půjčky nespasí. Naopak mě dostanou do ještě větších peněžních potíží. Měsíc může být krátká doba na to, aby si člověk finančně přilepšil.

Jakékoliv prodlení ve splatnosti je trestáno vysokými sankcemi, které v kombinaci s obvykle poměrně vysokým úrokem mohou snadno převýšit samotnou výši půjčky. Než se tak rozhodnete říct mikropůjčce ano, ujasněte si, zda budete mít na její splacení, a porovnejte si nabídku na trhu. Možná zjistíte, že konkurence nabízí sice nižší úrok, ale za to jsou s půjčkou spjaty vysoké poplatky. Vždy tak porovnávejte hodnotu RPSN. Roční procentní sazba nákladů totiž jako jediný parametr zohledňujte jak úrokovou sazbu, tak i náklady spojené s úvěrem.

Ve smlouvě hledejte rozhodčí doložku

Ať už si potřebujete půjčit na cokoliv, vždy úvěr dobře zvažte a nic nepodepisujte bez důkladného přečtení. Zlomit vaz vám totiž může i rozhodčí doložka. Jedná se o druh rozhodčí smlouvy, na základě které je stanoveno, že případné řešení sporů půjde přes nezávislého rozhodce, nikoliv cestou soudů.

Rozhodce pak stanovuje nebankovní poskytovatel, a to ve svůj prospěch. Ověřte si proto před podpisem smlouvy, kdo je rozhodcem, ať nepodstupujete případná další rizika. Obvykle je totiž rozhodčí doložka u mikropůjček výhodná hlavně pro věřitele.

Krátkodobé půjčky od nebankovních společností mohou být dobrým řešením nenadálé finanční tísně, oproti bankovním úvěrům vás ani nezatíží tolik byrokracií. Je však nutné dát si pozor a vše si dobře spočítat.