Gastronomie je nedílnou součástí kultury každého národa, dokáže spojovat lidi a je zdrojem radosti, tradic i výzev pro budoucnost. Druhý ročník celonárodního festivalu MAKRO CZECH GASTRO FEST proto přináší jedinečnou přehlídku gastronomie a moderních trendů, které v tomto oboru panují. Zároveň je to akce, při které se profesionálové z řad majitelů restaurací, šéfkuchařů či zástupců odborných institucí setkávají s širokou veřejností a mohou sdílet svoje nadšení a vášeň pro dobré jídlo a pití.

„Druhý ročník a desítky partnerů jsou dokladem toho, že žijeme gastronomií a že se nám společně daří budovat respektovanou národní platformu pro gastro profesionály i milovníky dobrého jídla a pití, kteří se na MAKRO CZECH GASTRO FEST budou setkávat, budou ochutnávat, sdílet své zkušenosti a vzájemně se inspirovat. Vedle kuchařských show a kulinářských zážitků považuji za důležitou součást festivalu i ekonomické debaty a další odborné diskuse,“ říká generální ředitel makro ČR Jiří Nehasil a dodává, že budování silné odborné komunity je tou správnou hybnou silou důležitou k tomu, aby česká gastronomie byla i nadále atraktivní a prosperující.

První den festivalu bude vyhrazen zejména profesionálům z oblasti gastronomie, kteří budou diskutovat o budoucnosti gastro podnikání a získají praktické informace i přehled o novinkách v sortimentu. Sobota bude patřit milovníkům dobrého jídla a pití z řad široké veřejnosti, kteří ve čtyřech patrech O2 universa okusí rozmanité chutě ze všech koutů světa a potkají známé tváře nejen české gastro scény. Většina vystavovatelů si připravila ochutnávky zdarma, tudíž neváhejte a pořiďte si vstupenky na stránkách festivalu co nejdříve.

Autor: MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o.

Návštěvníci se mohou těšit na skvělé jídlo, signature drink od koktejlového guru George Němce či jedinečný dezert od Vlada Ryasneho a Heleny Fléglové připravený speciálně pro tento festival. Hlavním ambasadorem letošního ročníku je známý šéfkuchař a moderátor kuchařských pořadů Zdeněk Pohlreich. Na festivalu budou i další známé tváře gastronomie jako je nejmladší vítězka soutěže MasterChef Kristína Nemčková, vítěz národního kola Bocuse D’Or ČR a ambasador makro akademie Dominik Unčovský či šéfkuchař Martin Makovička.

Osm sekcí, nekonečné množství chutí

Program druhého ročníku festivalu MAKRO CZECH GASTRO FEST je skutečně nabitý a návštěvníky čeká v celém prostoru O2 universa celkem osm tematických sekcí. V sekci Fresh market pod záštitou makro ČR se budou konat kuchařské a cukrářské show. Jednou z nich bude utkání mezi cukrářkou Helenou Fléglovou a cukrářským experimentátorem a lektorem Vladem Ryasnyym.

Autor: MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o.

Umělá inteligence, technologie v gastronomii, názory významných ekonomů na gastro business, ale i diverzita a ženy v gastru, to jsou jen některá témata z více než patnácti panelových diskusí a inspirativních setkání v sekci GastroTek, kterou pořádá Food’n Beverage Foundation. Součástí programu bude i vyhlášení soutěže 30 pod 30 ve světě gastronomie.

Samostatnou sekci budou mít také hotely nebo street food pod záštitou České food truck asociace. Návštěvníci se mohou těšit na bohatou kávovou sekci připravenou ve spolupráci se Specialty Coffee Association ČR, ve které proběhnou soutěže Czech Latte Art Championship 2024 a Barista Junior 2024. Kdo preferuje místo kávy pivo, může se těšit na školu čepování v partnerské sekci.

Celým festivalem provedou moderátoři Evropy 2 Pavel Cejnar a Bob Švarc mladší, herečka a milovnice jídla Markéta Hrubešová, herečka Michaela Maurerová a youtuber a moderátor Karel Kovy Kovář.  

Podrobné informace o programu a hostech festivalu MAKRO CZECH GASTRO FEST 2 naleznete na stránkách www.makroczechgastrofest.cz.