Suroviny:

• 2 šálky pražených pistácií (nesolených)

• 1/2 lžičky soli (dle chuti)

• 1 až 2 lžíce kvalitního pistáciového oleje

Jestliže ve spižírně nemáte přímo pistáciový olej, můžete použít jiný ořechový olej například kokosový. Díky použití oleje dosáhnete tekuté konzistence másla. Pokud dáváte přednost spíše sladkým variantám, přidejte do krému pro doslazení lžíci medu nebo trochu javorového sirupu.  

Postup:

Pražení ořechů

Pistácie rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do předehřáté trouby na 160 °C. Oříšky pražte asi 8-10 minut a nezapomeňte je během pražení míchat, ať se nespálí a zároveň chytí barvu z obou stran.

Mletí ořechů

Nechte pistácie vychladnout, abyste se při manipulaci s nimi nespálili. Vychladnuté pistácie následně vložte do mixéru. Přidejte sůl a spusťte mixér na vysokou rychlost. Mixujte, dokud vám z pistácie nevznikne jemný zelený prášek. Postupně také přidávejte pistáciový olej, dokud nedosáhnete požadované krémové konzistence. Čím více oleje, tím více bude výsledné máslo tekutější.

Dochucení krému

Výsledný pistáciový krém můžete dochutit dle libosti. Posloužit může med nebo již zmiňovaný javorový sirup.

Pokud chcete doladit jeho konzistenci, můžete vyzkoušet přidat ještě více oleje. Pistáciové máslo by mělo mít hladkou, krémovou texturu.

Udržení čerstvosti

Máslo skladujte v uzavíratelné a dobře těsnící nádobě s víčkem. Kupované pistáciové máslo stačí uchovávat na tmavém místě při pokojové teplotě. Máslo vyrobené doma doporučujeme dát do ledničky.

Proč je pistáciové máslo tak zdravé?

Kromě vynikající chuti nabízí pistáciový krém i mnoho benefitů pro zdraví. Obsahuje například zdravé tuky, které mají pozitivní vliv na fungování našeho srdce. Velké množství bílkovin ocení lidé s aktivním životním stylem. Obsažená vláknina pak pomáhá udržet v rovnováze náš trávicí systém. V neposlední řadě najdeme v pistáciích mnoho vitamínů a minerálů jako je vitamín B6, fosfor, železo nebo mangan.

Tipy na využití v kuchyni

Pistáciové máslo můžete samozřejmě mlsat jen tak samotná, ale začnete jednou lžičkou a v okamžiku je celá sklenička pryč. Dále můžete máslo namazat na opečený toust, přidat do smoothie nebo vyzkoušet do různých dezertů – přidat do muffinů, sušenek nebo dortů pro bohatou pistáciovou příchuť.

Pokud holdujete spíše slanému než sladkému, můžete vyzkoušet výbornou pistáciovou omáčku, která se skvěle hodí k italským těstovinám.