Malý velikostí, přesvědčivý výkonem

Americká společnost Westinghouse Electric Company při vývoji malých modulárních jaderných reaktorů (SMR) staví na více než 70 letech zkušeností s jadernými technologiemi.

Reaktor AP300™ je revoluční novinkou, která má všechny přednosti malých modulárních reaktorů. Především vás překvapí jeho velikost – toto zařízení s výkonem 300 MWe, které dokáže energií zásobovat až 300 tisíc domácností nebo energeticky náročný průmyslový areál, ve srovnání s konkurencí zabírá méně místa!

Autor:  Westinghouse Electric Czech Republic s.r.o.

Modulární konstrukce pak urychluje výstavbu zařízení. Reaktor AP300™ tak už brzy může změnit tvář jaderné energetiky v Česku. Jedná se o moderní, inovativní a čistý zdroj energie s vysokou spolehlivostí. Westinghouse při jeho vývoji vycházel z licencované a již provozované technologie svého osvědčeného reaktoru AP1000®. V současnosti je v komerčním provozu pět bloků AP1000 v USA a v Číně, brzy jich bude šest, a další jsou ve výstavbě v Polsku nebo Číně.

Autor:  Westinghouse Electric Czech Republic s.r.o.

Bezpečnost potvrdila praxe i úřady

Reaktor AP300 SMR je založen na osvědčených pasivních bezpečnostních systémech AP1000, u nichž podrobné analýzy, testy i zkušenosti z komerčního provozu prokázaly, že splňují pokročilá bezpečnostní kritéria.

To potvrdily i světové regulační orgány, které tyto systémy přezkoumaly. Pasivní bezpečnostní systém je navržen pro dosažení a udržení bezpečného stavu vypnutí bez zásahu obsluhy, záložního napájení nebo čerpadel.

V čem jsou výhody pro Českou republiku?

Technologie AP300 může pomoci transformaci české energetiky na bezemisní zdroje. Český stát usiluje o to, aby první SMR vyrostl v areálu jaderné elektrárny Temelín. První blok AP300 by mohl vyrábět elektřinu v komerčním provozu už v roce 2033.

Westinghouse přitom plánuje využít zavedenou infrastrukturu včetně lokálního dodavatelského řetězce a služeb provozu a údržby. V regionu současně vzniknou velmi dobře placená pracovní místa.

Díky dlouhé provozní životnosti, která činí 80 až 100 let, je malý modulární jaderný reaktor udržitelným a perspektivním řešením. Jako čistý, spolehlivý, bezpečný a ekonomický zdroj energie bude sloužit nejen současné společnosti, ale i příštím generacím.

Autor:  Westinghouse Electric Czech Republic s.r.o.