Zdravotní gramotnost v České republice se v posledních letech zvyšuje. Zatímco před čtyřmi lety se podle průzkumu Světové zdravotnické organizace pohybovala kolem 35 %, loni to bylo  již 53 %, ale stále je co zlepšovat. Účinná prevence a samoléčba může pomoci českému zdravotnímu systému a má mnoho výhod i pro samotné pacienty.

Jednou z výhod je úspora času – málokomu se chce cestovat za lékařem a čekat v přeplněné čekárně, když to není vysloveně nutné. Na konzultaci u praktického lékaře včetně cesty a čekání stráví pacienti v průměru 77,4 minuty, ale ne každé onemocnění vyžaduje návštěvu lékaře.

„Musíme se bavit o tom, co přináší samoléčba zdravotnímu systému, co přináší moderní době a moderním pacientům, kteří nechtějí setrvávat dlouhé hodiny u lékaře s banálními problémy,“ zdůraznil Petr Fifka, místopředseda Výboru pro zdravotnictví, na nedávném kulatém stolu na téma „Samoléčba: přínos, nebo riziko?“ v Poslanecké sněmovně.

Jak na samoléčbu volně prodejnými přípravky

S rýmou a dalšími běžnými problémy byste neměli spěchat za praktickým lékařem, kvalifikovaně vám poradí i lékárník. Pravdivě mu popište své problémy včetně doby, jakou už trvají, zeptejte se na možné kontraindikace s jinými léky, které již užíváte, a kupte si jen tolik léčivých přípravků, kolik spotřebujete.

Pamatujte, že na sebe berete plnou zodpovědnost za svoji léčbu. Je proto důležité, abyste si vždy pozorně přečetli příbalové letáky.

Kdy samoléčba není vhodná?

Doba, po kterou se můžete sami léčit, se může lišit podle okolností, ale normálně by neměla být delší než tři až sedm dnů. Sdružení výrobců volně prodejných léčivých přípravků doporučuje raději navštívit lékaře, pokud se vás týká některé z následujících tvrzení:

  • Vaše příznaky přetrvávají.
  • Váš stav se zhoršil nebo se znovu objevily příznaky horší než předtím.
  • Máte silnou bolest.
  • Zkusil/a jste jeden či více léčivých přípravků bez úspěchu.
  • Objevily se nežádoucí účinky léku.
  • Myslíte si, že vaše příznaky jsou vážné.
  • Máte psychologické problémy, jako jsou úzkost, neklid, deprese, letargie, vzrušení, zvýšená dráždivost.

Pokud jste žena a čekáte miminko nebo kojíte, měla byste věnovat obtížím zvláštní pozornost. Totéž platí, jestliže se samoléčba týká vašich dětí.

Kolik korun ušetří samoléčba pacientům a státu?

Při drobných onemocněních může samoléčba pacientům ušetřit asi 400 korun na osobu, což přispěje k roční úspoře 24 milionů EUR pro jednotlivce a 386 milionů EUR (téměř 9,5 miliardy korun) pro systém zdravotní péče a české národní hospodářství.

„V samoléčbě vidím obrovský potenciál nejen na straně zdravotního systému, ale také na straně pacientů a ochraně jejich zdraví. Jsme silnými zastánci toho, aby lékárníci a další zdravotničtí pracovníci mohli hrát aktivnější roli při vedení pacientů při řešení drobných zdravotních problémů,“ říká Lukáš Hradečný ze Sdružení výrobců volně prodejných léčivých přípravků. „Jako odvětví jsme plně připraveni ujmout se vedení při prosazování této zásadní změny,“ zdůrazňuje s tím, že až 15 % všech konzultací u praktických lékařů může být v Česku každoročně dále nahrazeno samoléčbou, což by pro zdravotnictví znamenalo úsporu dalších 5 miliard korun.

Důležitou roli hraje prevence a životní styl

Podle Evropského střediska pro sledování zdravotních systémů a politik je ve společnosti značný prostor pro zlepšení zejména v oblasti stravovacích návyků a zdravotní gramotnosti. Až 80 % nemocí lze podle Světové zdravotnické organizace předcházet změnou životního stylu. Ekonomické ztráty způsobené nemocemi, kterým lze předcházet, v Česku dosahují 85 miliard Kč ročně, což každoročně ovlivňuje 1,4 % HDP.

Posílení role samoléčby se věnuje White paper „Vymezení role samoléčby v Evropě“ společnosti Haleon, která se snaží o osvětu tématu a nastavuje doporučení pro samoléčbu.Tato doporučení zahrnují zejména posílení role lékárníků, což může pomoci uvolnit kapacity v jiných částech zdravotnického systému. Důležitou roli hraje také zdravotní výchova, která pacientům poskytuje správné dovednosti a informace. V neposlední řadě je také třeba zachovat dostupnost samoléčby. Široce dostupné volně prodejné léky jsou základem samoléčby a mají zásadní význam pro její úspěch.