V blízkosti areálu velkých pyramid v Gíze vzniklo největší egyptologické muzeum na světě, které svým návštěvníkům představí více než 140 000 vzácných artefaktů starověké egyptské civilizace, a to na pozemku o rozloze 50 hektarů. Stavba Velkého egyptského muzea trvala téměř dvacet let, nyní se tak jistě zařadí na seznam toho, co navštívit v Egyptě a co rozhodně při poznávání místní historie neopomenout.

Češi navrhovali postavit muzeum pod zem

První myšlenka na největší muzeum egyptské kultury padla už v roce 2003, kdy byla také vyhlášena mezinárodní soutěž o návrh stavby. Té se účastnili architekti z 82 zemí, přičemž se vybíral vítěz z více jak 1 500 návrhů.

Přestože se nakonec Egypt rozhodl pro irskou kancelář, velký úspěch v této soutěži zaznamenala také Česká republika. Do první desítky se dostal návrh českých architektů Martina Roubíka a Reginy Loukotové. Jejich cílem bylo umístit celou stavbu pod zem, což by neupozadilo doposud dominantní pyramidy a zároveň by lépe vyhovovalo bezpečnostním a klimatickým podmínkám v oblasti.

Autor: dotFOX s.r.o.

Historie egyptské civilizace na jednom místě

Ač nakonec návrh českých architektů nebyl vybrán, česká stopa se v muzeu najde. Součástí expozice bude řada předmětů z výzkumů, na kterých se naši archeologové podíleli. A co vše muzeum návštěvníkům představí? Těšit se lze například na atrium se sochou krále Ramsese II., na monumentální schodiště, které zdobí téměř devět desítek velkých soch faraonů, nebo na dechberoucí sbírku krále Tutanchamona, přičemž s některými předměty odkazujícími na jeho život se návštěvníci setkají úplně poprvé.

Autor: dotFOX s.r.o.

Muzeum představuje největší místo jedné kultury, dozvíte se o egyptské civilizaci vše, co je vůbec možné. Navíc na dosah je Gízská nekropole spolu s turisticky velmi oblíbenými pyramidami, což z Gízy dělá místo, bez jehož navštívení se žádná dovolená v Egyptě neobejde. Pakliže tedy nedáváte přednost jen odpočinku na lehátku na pláži či zábavě u bazénu u baru, ale také rádi poznáváte místní historii a kulturu.

Kdy vyrazit do největšího muzea na světě?

Slavnostní otevření Velkého egyptského muzea se očekává na přelomu roku 2023 a 2024. Právě období zimy a jara je přitom nejlepším časem, kdy vyrazit do Egypta a procestovat zajímavá místa země. Teploty se totiž pohybují v rozmezí příjemných 20 až 25 °C. Stačí tak vybrat vhodný zájezd, zařídit vízum, vyměnit peníze a vyrazit za dobrodružstvím. Třeba budete právě vy mezi prvními návštěvníky této velkolepé stavby, která nemá ve světě obdoby.