Změny ročních období se vás dotýkají možná víc, než si myslíte. Největší dopad na vás mají klesající teploty a kratší dny. Vaše tělo má méně energie a potřebuje zvolnit. To je tak v pořádku, ale nesnažte se toto období jen přežít. 

Utečte špatné náladě

Pokud trávíte celý čas zabalení v dece, nepříjemné pocity se dřív nebo později dostaví. Nechte (pod)zimní splín za sebou a vyběhněte ven. Díky pohybu se vám v těle uvolní serotonin a endorfiny. Tyto hormony jsou zodpovědné za dobrou náladu. Nemusíte se trápit v posilovně. Dejte přednost radši přirozenému pohybu venku.

Tip: Užijte si v listopadu a prosinci procházku na adventních trzích.

Pořádně spěte a nestyďte se za to

Den ode dne ubývá světla přibližně o 3 minuty více. Na to tělo reaguje rozhozeným biorytmem. Abyste ho dali zase do kupy, dopřejte si pravidelný spánek. Více než v jiném období dbejte na to, abyste spali alespoň 8 hodin denně. Pocítíte změny na své energii i náladě.

Kvalitní spánek vám pomáhá vyrovnat se s úbytkem světla
Autor: Shutterstock

Vyžeňte tmu ze všech koutů

S podzimem se pojí syté barvy. Ty ale vaší náladě nepřidávají. Každý detail, který byt ztmavuje, vám krade potřebné světlo. Výrazné deky a polštáře s tmavými odstíny zavřete do krabic. Vytáhněte žaluzie a sundejte těžké závěsy. Průchodu světla brání i prach a šmouhy na oknech. Pořádně je proto vyčistěte. S prozářeným prostorem prozáříte i svou duši.

Přiveďte do bytu maximum světla. Roztáhněte závěsy a schovejte tmavé doplňky
Autor: Shutterstock

Víte, že...

vám může pomoci i terapie světlem? Pomůcka v podobě světelné krabice nedostatek světla snadno vyřeší.

Vychutnejte si svět za dveřmi

Nebojte se (pod)zimního počasí. Možná byste ani nečekali, jak moc vám pobyt venku zvedne náladu. Naplánujte si proto aktivity, díky kterým vytáhnete paty z domu.

3 tipy, co dělat venku v (pod)zimních měsících

  • Zorganizujte piknik s přáteli. Připravte drobné občerstvení, sbalte termosku se svařákem, deky a teple se oblečte. Venku rozsviťte svíčky a užijte si nezapomenutelný (pod)zimní večer.
  • Zachyťte krásu přírody na svůj foťák nebo mobil. V tomto období pořídíte ty nejhezčí fotky. Budou se vyjímat ve vašem albu nebo na vašem profilu.
  • Užijte si zimní atmosféru s rodinou nebo přáteli na adventních trzích.

Zážitek, který rozzáří vaši náladu

Adventní trhy jsou příležitostí, jak načerpat dobrou náladu. Na chvíli se zastavte a vnímejte všemi smysly. Užijte si poklidný čas se svými blízkými. Společné zážitky vás stmelí a nabijí skvělou energií.

Abyste se cítili dobře, potřebujete trávit dostatek času venku
Autor: TIC BRNO, příspěvková organizace

Proč letos vyrazit na adventní trhy zrovna do Brna?

Brno během adventu nad ostatními českými městy vyniká svou lokální atmosférou. Unikátním způsobem propojuje 4 náměstí a jedno nádvoří:

  • dynamické náměstí Svobody,
  • poklidné Dominikánské náměstí,
  • tradiční Zelný trh,
  • charitativní Moravské náměstí,
  • gurmánské nádvoří Staré radnice.

Díky tomu se ocitáte na 5 trzích současně a pohybujete se podle toho, co zrovna chcete zažít. 

Ve vyhlášeném městě gastronomie nesmí chybět exkluzivní chuťové zážitky. Centrem všeho gurmánského dění budou Gourmet Vánoce na nádvoří Staré radnice. Originální (nejen) vánoční speciality připraví 9 podniků vybraných z toho nejlepšího, co Brno nabízí. Ochutnáte tu třeba ústřici nebo opečené marshmallow. Zahřejete se teplou vánoční sangriou nebo vídeňským svařákem.

Na adventních trzích v Brně se pozitivně nabijete
Autor: TIC BRNO, příspěvková organizace

Náměstí Svobody i Zelný trh denně rozezní odpolední a večerní koncerty. Na své si přijdou milovníci jazzu, swingu, R&B, folku i folklóru nebo muzikálu. Během poslechu hudby můžete ve stáncích zakoupit drobné dárky od českých výrobců. Celý program dokresluje magická vánoční atmosféra, která vás vytrhne ze všech starostí.

Tipy pro rodiny s dětmi:

  • V parku na Moravském náměstí se můžete těšit na vyhlídkové kolo a kluziště.
  • Na Dominikánské náměstí zajděte spočítat všechny postavy dřevěného betlému v životní velikosti.
  • Další program a workshopy pro děti nabídne Vánoční vesnička u nádvoří Staré radnice.

Na adventních trzích v Brně čeká na děti bohatý program
Autor: TIC BRNO, příspěvková organizace

Chcete se letos cítit dobře i během podzimu a zimy? Užijte si prozářené adventní trhy v Brně od 24. listopadu do 23. prosince a načerpejte tady skvělou náladu. Všechny důležité informace se dozvíte zde.