Zpráva organizace PPTA (Plasma Protein Therapy Association) uvádí, že přibližně 300 000 evropských pacientů se denně spoléhá na léčbu plazmatickými proteiny. Například na roční léčbu jednoho pacienta s hemofilií je třeba více než 1200 odběrů plazmy, pro jednoho pacienta s deficitem ALFA-1 více než 900 darování plazmy a na jednoho pacienta s primárním imunodeficitem více než 130 darování. Aby byly zajištěny stálé dodávky plazmy potřebným, je u dárcovství důležitá pravidelnost. Jedná se o složku krve, která se obnovuje do 48 hodin, proto v České republice lze darovat plazmu každých 14 dní.

Možná se i vy můžete stát hrdinou...

Dárcem krevní plazmy se může stát každý člověk od 18 do 60 let (jedná-li se o opakovaného dárce, horní věková hranice je až 65 let) v dobré zdravotní kondici a s uzavřeným zdravotním pojištěním na území EU (modrá kartička), který váží více než 50 kilogramů a je ochotný podstoupit lékařskou prohlídku. Lékař se při ní bude ptát, jaké nemoci máte v rodině, zda máte nějaké alergie, jaké berete léky, či jaké nemoci a úrazy jste prodělali. Poté vám zdravotní sestřička odebere krevní vzorek a ten bude vyšetřen, aby se zjistilo, zda můžete darovat plazmu. „Ne každý darovat může, ať už kvůli věku, nemocem atd. Je tedy dar mít možnost stát se dárcem a existuje mnoho lidí, kteří by darovat chtěli, ale nemohou. Proto pokud člověk darovat může, je škoda tohoto daru nevyužít. Dárcovství je příležitost, jak konat dobré skutky, dává pocit určité satisfakce. Stačí přitom jen obětovat jednou za dva týdny hodinu svého času,“ apeluje MUDr. Richard Král, generální ředitel sítě plazmaferetických center Amber Plasma.

Jak odběr probíhá?

Důležité je před odběrem dodržet doporučený dietní a pitný režim, aby byla plazma co nejkvalitnější. Plazma se z krve odděluje za pomoci bezpečného procesu, kterému se říká plazmaferéza. Připomíná odběr krve, je k tělu šetrný, protože se neodebírá plná krev. Vše trvá obvykle 45 až 60 minut. „Dárce se usadí na odběrovém křesle a jednorázovou odběrovou soupravu je odebíraná krev odváděná do separátoru, který buď za pomocí speciálního filtru nebo centrifugy oddělí plazmu od zbývajících složek krve (červené a bílé krvinky, krevní destičky). Zatímco získaná plazma je zachytávána do speciálního plastového vaku, přístroj vrací lehce zahuštěnou krev zpět do oběhu dárce. Během odběru je kontrolován krevní obraz dárce a odebraná plazma je na závěr procedury částečně kompenzována podáním fyziologického roztoku,“ popisuje proces MUDr. Miroslav Šuta, lékař z plazmaferetického centra Amber Plasma. Objem odebrané plazmy závisí na hmotnosti člověka, pohybuje se v rozmezí 650 až 890 ml.

Nejvíc získá ten, kdo daruje

Dárcovství plazmy přináší zejména hřejivý pocit z vykonaného dobrého skutku, ale poskytuje i další výhody. Dárcům mohou být kompenzovány náklady, které souvisejí se vzniklým úsilím, vynaloženým časem a nepohodlím při odběru. „V našich centrech mohou dárci získat finanční náhradu 800 Kč za každý odběr. Pokud dárce nežádá o náhradu nákladů, může si odečíst z daňového základu až 3000 Kč za každý odběr, v celkovém úhrnu však max. 15 % ze základu daně za dané zdaňovací období. Velmi si vážíme pravidelných dárců, které jako výraz vděku za jejich dobrý skutek odměňujeme navíc také v rámci věrnostního programu nejrůznějšími dárky a benefity. Pravidelně také organizujeme akce pro dárce,“ dodává MUDr. Miroslav Šuta, lékař odběrového centra Amber Plasma. Kromě toho budete mít pravidelně pod kontrolou svůj zdravotní stav – před každým odběrem vám v centru změří tlak, puls, teplotu a vždy vás zváží. „Je to hezké, když člověk pomůže ostatním,“ říká Milan Boťcha (61) z Chomutova, který má za sebou už více než 100 odběrů krevní plazmy a plánuje do plazmaferetického centra docházet, dokud to jen půjde. A co by vzkázal lidem, kteří váhají, zda se také stát dárci plazmy? „Aby neváhali a zkusili to,“ odpovídá.

Věděli jste, že...

  • V těle zdravého člověka je zhruba 3 až 3,5 litrů krevní plazmy, což je přibližně 5 % tělesné hmotnosti.
  • Plazma je tvořena převážně vodou, která zaujímá asi 92 % celkového objemu. Podstatnou složkou krevní plazmy jsou plazmatické proteiny, které slouží k léčbě řady vážných zdravotních stavů, jako jsou vzácná, často genetická onemocnění a chronické stavy, například hemofilie či hereditární angioedém (HAE) projevující se častými otoky.
  • Více informací o odběru krevní plazmy se dozvíte na www.amberplasma.com, kde se také můžete registrovat k odběru na jednom z 12 center Amber Plasma napříč Českou republikou.