Zimy se letos zákazníci Pražské energetiky bát nemusí. Příznivý vývoj na velkoobchodním trhu s energiemi totiž dovolil, aby PRE jako jeden z prvních velkých dodavatelů plošně snížila ceny svým zákazníkům. Od 1. září díky tomu ušetří až 700 tisíc zákazníků, tedy všichni ti, kteří již nemají fixní ceny pod vládním stropem. S prvními vločkami tak letos nepřijde strach z cen energií, jen tradiční těšení se na Vánoce.

Jak konkrétně zlevnění vypadá?

Jednoduše řečeno, pro každého trochu jinak. Pro většinu zákazníků PRE je nová cena silové elektřiny 3,95 Kč bez DPH za kilowatthodinu. Tato cena se týká domácností s vysokým tarifem (distribuční sazba D02d), tedy těch, které elektřinu nepoužívají k ohřevu vody a k topení. Částka 3,95 Kč bez DPH za kilowatthodinu představuje oproti současným zastropovaným cenám elektřiny pokles o více než 20 %.

Zákazníci, kteří používají elektřinu na ohřev vody, ale nemusí zoufat. Zde je pokles cen totiž ještě znatelnější. U distribuční sazby D25d (ohřev vody) je od 1. září cena ve vysokém tarifu 3,85 Kč bez DPH a v nízkém tarifu, který možná znáte pod pojmem noční proud, 3,65 Kč. Na podobné snížení cen se mohou těšit samozřejmě také zákazníci s elektrickým topením.

Jak se všechna tato snížení cen konkrétně projeví na účtech zákazníků Pražské energetiky?

Roční úspora pro typického zákazníka, který elektřinou neohřívá vodu a netopí, bude činit průměrně 1 990 korun. Zákazníci s bojlerem ušetří v průměru 5 270 Kč za rok. Ve všech případech samozřejmě celková úspora závisí na individuálním charakteru spotřeby jednotlivých domácností, ale v podstatě u každého určitě vystačí na několik krásných dárků pod stromeček.

Překvapivější je ale možná ještě výraznější pokles cen, který od září proběhne u zákazníků v případě dodávek plynu. V současnosti činí zastropovaná cena za 1 MWh plynu 2 500 Kč bez DPH. Od 1. září PRE nově nabízí většině zákazníků plyn za 1 735 Kč bez DPH, což představuje pokles o více než 30 %.           

O úpravě ceny elektřiny byli odběratelé informováni během srpna buď dopisem, nebo elektronickou poštou. Součástí této zprávy byly podrobné údaje o odběrném místě a také to, kolik přesně konkrétní zákazník ušetří. Informace ohledně zlevnění jsou k dispozici rovněž na stránkách www.pre.cz.

PRE dále svým zákazníkům nabízí možnost nízké ceny zafixovat. Aktuální nabídka fixace ceny je až do konce roku 2024, tedy na necelý rok a půl, takže nízké ceny vydrží až do přespříštích Vánoc. A vyhlídky na ceny pro rok 2025 jsou rovněž příznivé.

PRE je na energetickém trhu již 126 let. Vždy zajišťovala a bude i nadále zajišťovat pro své zákazníky dlouhodobě stabilní a konkurenceschopné dodávky elektřiny i plynu.