Půjde zároveň o druhé mistrovství v řadě na asijském kontinentu, před čtyřmi lety v Číně triumfovali hráči Španělska. Ti budou patřit k favoritům i letos, největší pozornost ovšem budou zřejmě přitahovat Američané, kteří se pokusí zapomenout na propadák z posledního mistrovství. Naopak se bohužel nezúčastní čeští reprezentanti, kteří neprošli ze závěrečné skupinové fáze kvalifikace. Kdo z celkem 32 týmů bude na konci slavit? Můžete si na to vsadit s bonusem u Fortuny.

Američané se v Asii pokusí napravit nebývalou blamáž z roku 2019, kdy v Číně obsadili až sedmé místo. Výběr Spojených států tehdy skončil dokonce až za českou reprezentací. USA obvykle nepřikládají této akci až takovou váhu, a proto na akci berou obvykle spíše mladší tým bez těch největších hvězd. Letošek nebude výjimkou. I tak v nominaci najdeme například jedničku loňského draftu a nejlepšího nováčka uplynulé sezony Paola Banchera, dále Jalena Brunsona z New York Knicks nebo Tyrese Haliburtona z Indiany.

Největším konkurentem Američanů budou nejspíš obhájci titulu Španělé. Jihoevropané by měli spoléhat na Alexe Abrinese nebo bratry Hernangomezovy, vysoko bude určitě pomýšlet také Francie, Kanada, Srbsko nebo Austrálie. Chybět naopak budou obhájci stříbra Argentinci, kteří selhali už v kvalifikaci. Argentina bude na mistrovství scházet poprvé od roku 1982.

Fanoušci bohužel budou muset oželet většinu současných superhvězd světového basketbalu. Asi už není překvapením, že USA budou scházet jména jako LeBron James, Stephen Curry nebo Kevin Durant. Řadu omluvenek však nasbíraly i další týmy. Srbsko se bude muset obejít bez své největší hvězdy Nikoly Jokiče, Řekové zase musí zapomenout na start Janise Adetokunba, Kanada bude bez Andrewa Wigginse a Jamala Murrayho, Francie bez Victora Wembanyamy a Španělé bez Ricky Rubia. A to není výčet absencí známých jmen ani zdaleka konečný. Oznámené důvody omluvenek jsou různé, od nedoléčených zranění, přes únavu po zahájení přípravy na novou sezonu. Dlouhodobě je ovšem skutečností, že mistrovství světa, obzvlášť když se koná v daleké Asii, není ani zdaleka takovým tahákem, jako jsou olympijské hry. Ty se navíc konají už za rok v Paříži. I tak ale bude šampionát ideální příležitostí pro další hráče a možná i budoucí hvězdy!

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Účast osob mladších 18 let na hazardní hře je přísně zakázána.