Uspořádání plaveckého šampionátu provázely nevídané komplikace. Původně se mistrovství v japonské Fukuoce mělo uskutečnit už v létě 2021. Do plánů organizátorů však tehdy promluvila covidová pandemie, která na stejný termín už dříve odsunula letní olympiádu v Tokiu. Kvůli termínové kolizi obou akcí proto plavání ustoupilo a novým termínem pro Fukuoku se stal květen 2022. Ani tehdy však nebylo pořadatelům přáno, pokračující koronavirová krize a s ní spojená omezení v Japonsku vedly k tomu, že mistrovství nakonec hostila Budapešť. Japonci však dlouho smutnit nemuseli, Fukuoka totiž dostala šampionát plánovaný pro letošní rok místo katarského Dauhá, které se spokojilo s termínem na začátku příštího roku. Nejlepší plavci světa se do města na jihu Japonska vrátí po dvaadvaceti letech. 

Loňské MS v Maďarsku ovládli plavci Spojených států. Američané z vody brali celkem 49 cenných kovů, přičemž 18 z toho bylo zlatých. Stejný počet vítězství ovšem zaznamenali Číňané, kteří excelovali zejména ve skocích. Z Evropanů si nejlépe vedli Italové s devíti zlaty. Mezi největší hvězdy celého mistrovství bezpochyby patřila Katie Ledecká, která v Budapešti získala čtyři triumfy, čímž rozšířila svou sbírku už na 19 světových zlatých medailí. Ledecká navíc vstoupila do historie, když se stala první plavkyní, jež vyhrála jednu disciplínu na pěti mistrovstvích za sebou. Američance se to povedlo na trati 800 metrů volným způsobem. Český tým se v Maďarsku musel obejít bez své největší opory Barbory Seemanové, která vzdala účast kvůli nemoci. Nejlepším výsledkem bylo několik umístění ve druhé desítce pořadí, do finále se nikdo z českých plavců neprobojoval.

Letos si už národní tým dělá vyšší ambice. Ve Fukuoce se představí celkem deset českých reprezentantů, mezi nimiž už opět bude i ministryně Evropy z roku 2021 Barbora Seemanová. Čtveřici bazénových plavců doplní čtyři dálkoví plavci a dvě akvabely. Mezi favority ovšem patřit nebudou. O rozšíření své neuvěřitelné sbírky triumfů se pokusí Katie Ledecká, hodně se čeká od Švédky Sjóstremové nebo mladičké Kanaďanky McIntoshové. Mezi muži se skloňuje například jména Carsona Fostera, chybět naopak bude hvězdný Caleab Dressel. Kdo bude králem mistrovství? Dosáhnou Češi na finále? Na to si můžete vsadit s bonusem u Fortuny.

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Účast osob mladších 18 let na hazardní hře je přísně zakázána.