Uchovávat potraviny v chladu

Všichni asi víme, že otevřené a čerstvé potraviny se musí uchovávat v chladu. Správné uchovávání potravin v lednici je klíčové pro zachování jejich čerstvosti a prevenci před rozvojem bakterií a mikrobů. Nejprve se asi ujistěte, že teplota v lednici je nastavena na bezpečnou hodnotu mezi 0 °C a 4 °C. Dále správně jídlo zabalte. Uchovávejte otevřené potraviny v pevných a neprodyšných nádobách nebo obalte je potravinovou fólií nebo vhodnými sáčky. Potravinová fólie by neměla chybět v žádné domácnosti a je nejčastějším obalovým materiálem jídla.

Také důsledně sledujte data spotřeby a trvanlivosti. Základní pravidlo říká, že potraviny, které jsou už nějakou dobu po otevření, ztrácejí svou kvalitu. Pokud mají potraviny vypršené datum spotřeby, měli byste je vyhodit, aby se zmírnil riziko otravy či nevolnosti. Pravidelně čistěte lednici a odstraňujte případné zbytky nebo skvrny, které by mohly být zdrojem bakterií.

Dlouhodobé skladování potravin

Mrazák je nejlepší místo pro dlouhodobé uchování potravin. Teplota v mrazáku by měla být nižší než -18 stupňů Celsia. Potraviny by měly být uloženy v uzavřených nádobách nebo v hermeticky uzavřených sáčcích. Nezapomeňte opatřit potraviny popiskem s názvem a datem, abyste snáze určili datum spotřeby. Pokud máte potraviny, které chcete rozmrazit, nechte je postupně rozmrazit v lednici, abyste minimalizovali riziko růstu bakterií.

Oddělené typy potravin

Syrové maso uchovávejte odděleně od ostatních potravin, aby se minimalizovalo riziko křížové kontaminace. Vhodné je mít pro ně samostatné kontejnery nebo poličky anebo je zabalit do hermeticky uzavíratelných sáčků. To samé platí pro zeleninu či ovoce, mléčné výrobky apod.

Suché potraviny

Potraviny, které jsou trvanlivé a nevyžadují chlazení nebo mrazení, lze uchovávat v sušší, tmavé a dobře větrané místnosti. Nejlepší místnost pro takové potraviny je tzv. spíž. Skladujte je v suchých nádobách nebo sáčcích. V opačném případě by mohli potraviny “nasát” vlhkost a mohli by se zničit tzv. procesem oxidace, což následně ovlivní jejich skladovatelnost. Velký pozor si dejte na potravinové moli, jsou to velmi malé, ale moc otravné “mušky”, které kladou do jídla larvy a znehodnocují jídlo. Zejména do mouky či ořechů. Velmi rychle se množí, takže k potravinám dejte nástrahu na moli, abyste je zahubily hned na začátku.