Na kole Bílými Karpatami

Už znáte všechny cyklostezky v blízkosti svého domova nazpaměť? Jednoduše potřebujete změnu. Cyklodovolené jsou v posledních letech velmi oblíbené, proto by tohle mohl být tip přímo pro vás. Ve Zlínském kraji vznikla skvělá cyklotrasa a turistické cesty, které vás provedou krásnými místy až ke slovenským sousedům do Trenčína.

Cyklistika je opět v kurzu. Nové cyklostezky jsou proto velmi žádané
Autor: obec Šanov

Okolí trasy je plné přírodních a kulturních památek, které stojí za návštěvu. Nově se projedete na přibližně osmi kilometrech zpevněné cesty spojující slovenskou obec Horná Súča a zlínský Šanov. Nejde o žádnou placku, ale o zajímavý a rozmanitý terén s převýšením kolem 300 m. I přesto je trasa spíše nenáročná a opravdu ji zvládnou všichni. Největší stoupání je u Bílých Karpat, ale není to nic, co byste nedokázali.

Cestou Bílými Karpatami se můžete kochat starobylými hrady
Autor: obec Šanov

Celkem projekt vyšel na téměř 1,6 milionu eur. Dotace z fondů EU pokryla 85 %.

Potřebujete pauzu? Tady si přibrzděte

Těsně za Šanovem se zastavte u památníku letecké bitvy nad Bílými Karpatami. Po přejetí hranic se Slovenskem se vám otevře výhled na dokonalé přírodní panorama s bílými skalami v zeleni. Nový úsek cyklostezky tvoří velmi dobře sjízdný terén. Za Hornou a Dolnou Súčou se vydáte do Skalky nad Váhom. Tam stojí za vidění starobylý klášter Velká Skalka, který je vnořený do skály.

Po cestě si vydechněte na odpočívadle
Autor: obec Šanov

Zastavte se a pokochejte se na nejstarším poutním místě na Slovensku. Následně se už napojíte na cestu směr Trenčín. Vaším cílem může být třeba Trenčiansky hrad. Na kole jste hodně flexibilní a můžete kombinovat trasy podle toho, co chcete vidět, ale také podle dojezdové vzdálenosti. Určitě si vybere to pravé přímo pro vás.

Autor: obec Šanov

Přínos nové cyklostezky

  • vznik trasy na české i slovenské straně
  • propojení sousedních států pro místní obyvatele
  • zlepšení dostupnosti přírodních a kulturních památek v příhraničním území
  • podpora turistického ruchu

Zpestřete si procházku hádankou

Vytáhněte celou rodinu do přírody. V příhraniční oblasti České republiky a Polska vznikla skvělá atrakce pro všechny věkové kategorie. Tak zvané questy neboli hledačky ozvláštnily turistické trasy v Broumově, Adršpašských skalách a v blízkých polských obcích Radków a Nowa Ruda. Jsou to úkoly a hádanky, které plníte během procházky a na závěr vyluštíte tajenku. Díky tomu máte možnost se netradičně seznámit s historií nebo přírodou kolem vás, a ještě za to dostanete drobnou odměnu.

Sbírejte, hádejte a luštěte! Díky questům získají vaše výlety šmrnc
Autor: Gminne Centrum Kultury Sportu

Celkem vás čeká osm questů, na jejichž tvorbě spolupracovala všechna čtyři města za finanční podpory z fondů EU. Adršpach je turisticky velmi populární, ale questy vedou novými a málo známými lokalitami. Takže se nemusíte bát front u pokladen a přeplněných parkovišť. V Adršpašských skalách se dostanete přes křížovou cestu až na Křížový vrch. Další cestu s hádankami najdete na Starozámeckém vrchu, kde vás v cíli nadchnou pozůstatky hradu. V Broumově vedou obě trasy městem.

Prozkoumejte hranice s Polskem

Questy jsou v posledních letech oblíbeným zdrojem poznání a také nevšední zábavou pro turisty. Postupně se rozšiřují do ostatních částí naší země. Díky této hře se dozvíte mnoho o Česku a poznáte také blízkou polskou oblast. Léta byla právě tato místa turisticky přehlížena, ale díky hledačkám jejich popularita stoupá. Můžete na ně vyrazit kdykoliv během roku, nejen v hlavní sezóně.

Celkem projekt vyšel na 67 181 eur. Dotace z fondů EU pokryla 85 %.

„Do Polska jezdíme celkem často na nákupy a různé výlety, protože to máme opravdu za domem. Takže každou novou atrakci v přírodě vítáme. Dostat děti od mobilů je někdy dost těžké. Ale hádanky a úkoly je budou určitě bavit,” řekla Milena Králová, obyvatelka pohraničí. Na polské straně se questy nachází v Radkowských kamenech. Cesta vám zabere asi 1,5 hodiny. Další quest je přímo ve Stolových horách. Jedná se o náročnější trasu se stoupáním, takže se na výšlap dobře připravte. Je přibližně 7,5 km dlouhá a časově vyjde na 4 hodiny. V Nowe Rudě je jeden quest přímo ve městě a druhý v přilehlém okolí. Jste připraveni prozkoumat všech osm hledaček?

Přínos česko-polských turistických tras s questy

podpora turistiky, která je šetrná k přírodě rozvoj příhraniční oblasti vytvoření nových tras ulevilo turisticky vytíženým místům nové formy spolupráce rozšíření mezinárodního rozhledu i-polských turistických tras s questy

Bez hranic ze Šumavy až do Bavorského lesa

Husté lesy, velká jezera a tajemnou přírodu – to vše najdete na Šumavě a v přilehlém Bavorském lese. Na pomezí Čech a Německa vzniklo za přispění evropských prostředků nově devět naučných stezek, které dokážou propojit obě země díky přírodnímu a kulturnímu dědictví.

Trasy jsou plné krásných zákoutí. V Anníně narazíte třeba na tuto kapli
Autor: Mikroregion Šumava-západ

Vybírat můžete z delších i kratších cest. Jednotlivé trasy jsou zaměřeny na něco jiného a každý si může zvolit cestu podle toho, jaké téma mu je blízké. Například Sklářská trasa vás provede historií oboru, který má v této oblasti velkou tradici. Patří mezi nejdelší ze všech stezek. Nezapomeňte si své mobily, budete je potřebovat. Na naučných tabulích si načtěte QR kód a dozvíte se kupu zajímavostí o dané lokalitě. Tyto tabule najdete na všech stezkách, stejně jako odpočívadla. Samozřejmostí jsou různé vzdělávací a relaxační prvky, které vám celý zážitek zpříjemní.

Celkem projekt vyšel na téměř 943 052 eur. Dotace z fondů EU pokryla 84 %.

Šumava není jenom Modrava

Popularitu Modravy rozhodně zvýšil známý televizní seriál. Mnoho lidí jede na Šumavu právě proto, aby navštívili seriálová místa. Ovšem v této oblasti je toho k vidění mnohem více. Na naučných stezkách objevíte repliky tavicích pecí v Železné Rudě, poutní místo Křížkov v Hamrech, hrobku sklářů v Anníně a hradlový most.

Modravské infocentrum je připravené na nápor turistů. Poradí vám se vším, co budete potřebovat
Autor: Mikroregion Šumava-západ

Trasy se zaměřují na sklářství, dřevařství, železnou oponu, poutní místa, zlatokopectví nebo obchodní cesty. Chráněné území dostává v sezóně každoročně dost zabrat, proto vznikly stezky, aby se turistický ruch směřoval na nová místa, a tím se ulevilo vytíženým oblastem. Rozšířilo se i informační centrum v Modravě. Určitě se obraťte na jeho pracovníky, kteří vám rádi ochotně poradí a pomůžou.

Přínos naučných stezek

  • posílení cestovního ruchu
  • vytvoření nových tras ulevilo turisticky vytíženým místům
  • podpora životního prostředí
  • vzdělávací rozměr
  • spolupráce obcí mezi státy
  • zpřístupnění turisticky atraktivních míst

Autor: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR