Zámek, který zdobí Český rá

V Českém ráji najdete spoustu zajímavých lokalit, které můžete navštívit. Zámek Humprecht patří mezi ně. Nečekejte klasickou historickou budovu s mnoha složitými architektonickými prvky. Tato stavba je zcela unikátní svým elipsovitým tvarem. Zámek mnoho let strádal a jeho technický stav byl žalostný. S velkou rekonstrukcí z evropských peněz se začalo v roce 2019 a loni se Humprecht s novými interiéry i exteriéry otevřel opět veřejnosti.

Nově zrekonstruovaný zámek Humprecht se v létě opět otevře návštěvníkům
Autor: A. Kapraň

Protože se jedná o významnou historickou památku, na rekonstrukci se podíleli i restaurátoři. Ti se postarali o precizní a historicky přesné opravy a renovace. Na zámku se dalo do pořádku skoro vše od podlah až po nově vybudované vřetenové schodiště, díky kterému se budete moci podívat přímo pod střechu. Během rekonstrukce bylo nejnáročnější sladit stavební práce a prohlídky tak, aby návštěvníci viděli co možná nejvíce. V letošní sezoně se nově otevřou i dosud nepřístupné části tohoto barokního loveckého zámku. Čeká vás prohlídka 27 místností, které vás přenesou do historie místní šlechty.

Celkem projekt vyšel na téměř 47 milionů korun. Dotace z fondů EU pokryla 85 %.

Humprecht vás bude bavit

Rekonstrukce byla náročná a zabrala dost času. Ovšem výsledek rozhodně stojí za to. Kromě expozic plných historických předmětů a loveckých trofejí si určitě zajděte na vyhlídkový ochoz v druhém patře. Otevře se vám krásné panorama na Český ráj a přilehlé okolí. Zámek bude znovu přístupný od 1. července a zůstane otevřený i v zimních měsících. „Rozhodně se tam s rodinou vypravíme. Nejsme úplně sportovní nadšenci, takže o víkendech se snažíme plánovat spíše kulturní vyžití pro nás všechny. Na Humprechtu jsme ještě nebyli,“ těší se čtenářka Libuše Černocká. Návstěvu si užije opravdu každý člen rodiny. Není příliš velký, takže prohlídku zvládnou i menší děti.

Nahlédněte do letního sídla Humprechta Jana Černína z Chudenic
Autor: A. Kapraň

Zajímavosti o Humprechtu

  • V 16 metrů vysokém akustickém sále zažijete něco fantastického. Díky vysokému stropu a elipsovitému tvaru zde ozvěna trvá 6 až 8 vteřin. Jde o naprostý evropský unikát.
  • V roce 1678 zámek vyhořel, ale během dvou let ho opravili a přibylo mu jedno patro.
  • Ve zdejší černé kuchyni se točila epizoda oblíbeného kulinářského

Top tip pro vás: Oslava češtiny v Sobotce

Poblíž zámku Humprecht se nachází známé město, ve kterém se každoročně pořádá velmi oblíbený festival českého jazyka, řeči a literatury Šrámkova Sobotka. Zkuste si naplánovat výlet na začátek prázdnin a zajděte si na předčítání, divadlo nebo festivalovou dílnu od 1. do 8. července. Získáte jedinečnou možnost potkat se s osobnostmi českého literárního světa. Program je tak našlapaný, že nebudete vědět, co dřív.

Interiéry zámku působí, jako by se zámecký pán měl každou chvíli vrátit
Autor: A. Kapraň

Historie s nádechem moderní doby

Město Kyjov patří mezi oblíbené turistické cíle Jihomoravského kraje hlavně díky folkloru. Vlastivědné muzeum ovšem už pár let ztrácelo zájem návštěvníků. Zdejší expozice nebyla pozměněna od roku 1975 a také technický stav renesančního zámečku, kde se muzeum nachází, byl opravdu žalostný. Dnes už je tomu jinak.

Vlastivědné muzeum v Kyjově najdete přímo v krásném renesančním zámku
Autor: Vlastivědné muzeum Kyjov

Díky podpoře z evropských fondů dostalo muzeum novou tvář i modernější interaktivní expozici, která uchvátí nejen vaše děti. Vzhled budovy vás zaujme na první pohled. Nová fasáda je zdobena sgrafity, která vznikla podle původních šablon Jana Köhlera. Po rekonstrukci muzeum prokouklo zevnitř i zvenčí. Navíc je teď plně bezbariérové.

Celkem projekt vyšel na téměř 24 milionů korun. Dotace z fondů EU pokryla 83 %.

Odhalte tajemství slavného rodu

Hlavní tahák ovšem skrývá uvnitř. Novou výstavu lidové kultury v muzeu zpestřily moderní vizualizace, zvukové kulisy, naučné dotykové obrazovky a mnoho dalších interaktivních prvků. Největším lákadlem v kyjovském muzeu je část věnovaná germánskému kmenu Langobardů, jejichž ostatky našli archeologové právě na tomto území. Můžete se tak moci podívat i na jejich hroby. U jednoho z nich zapojili tvůrci výstavy také nové technologie. Přímo na vystavenou kostru se tu promítá podoba dotyčné ženy tak, jak vypadala při smutečním obřadu a jak se její tělo měnilo v průběhu času. Vyzkoušejte také naučnou hru Průvodce poznáním. Na pokladně si půjčíte speciální kufřík s výbavou a začnete luštit kód na kryptexu, což je schránka, která ukrývá tajnou zprávu. Když se vám to podaří, odnesete si odměnu. Zabaví se tak celá rodina. Doporučujeme!

Nenechte si ujít Slovácký rok

Od 10. do 13. srpna se uskuteční největší akce v Kyjově - Slovácký rok. Pořádá se již od roku 1921 každé čtyři roky a je to nejvýznamnější národopisná slavnost. Kromě výborné gastronomie na vás bude čekat spousta skvělé folklorní hudby, přehlídka krásných krojů a jízda králů, která patří dokonce ke kulturnímu dědictví lidstva UNESCO.

Restaurování je náročná disciplína

Karlovarsko oplývá malebnými místy, která vás dostanou svou jedinečnou atmosférou. Určitě mezi ně patří i kostel svaté Anny z 18. století v Božím Daru, který je na seznamu památek UNESCO. Ten prošel v posledních letech rozsáhlou rekonstrukcí, ale ještě zbývalo opravit jeho zásadní část, a totiž hlavní oltář. Na jeho obnovu už městu peníze nezbyly, a proto uvítalo finanční podporu z evropských fondů.

Hlavní oltář před opravou, která už byla opravdu potřeba
Autor: Město Boží Dar

Kuriozitou je, že se oltář musel opravovat přímo na místě, neboť je tak velký, že ani jeho nejmenší část by neprošla kostelními dveřmi. „Při opravách a renovacích kostelů musíme být velmi pečliví a citliví. Každý materiál potřebuje specifickou péči a hlavně čas. Nevyplatí se spěchat, škody by mohly být nevratné,“ řekl Ondřej Hefran, restaurátor sakrálních památek. Nejdůležitější je, aby zůstala zachována historická podoba oltáře.

Nakloněná věž zkomplikovala opravu

Kostel dostal kromě obnoveného oltáře také novou fasádu, střechu, omítky, malby a podlahové topení – byla to tedy kompletní rekonstrukce. Mezi největší problémy stavby patřila nakloněná kostelní věž. Naštěstí se ji podařilo dostatečně zpevnit a tak už nehrozí její pád.

Hlavní oltář před opravou, která už byla opravdu potřeba
Autor: Město Boží Dar

V roce 2018 byl po odkrytí podlah zahájen úspěšný archeologický průzkum. Při kopání zde narazili na malou místnost s kosterními pozůstatky. Pravděpodobně se jednalo o nejstaršího obyvatele Božího Daru. Restaurátorům se tu také povedlo propojit původní prvky s moderními technologiemi. Ponechali původní žulovou podlahu, která v sobě ale nyní ukrývá podlahové topení. Díky tomu kostel není tak vlhký, jak býval. „Už jsme se v kostele byli podívat a je moc hezky opravený. Úplně voní novotou,“ okomentovala návštěvnice Radka Modřanská. Až budete mít cestu do Krušných hor, zajeďte se podívat i do Božího Daru.

Top tip pro vás: Za Ježíškem i v létě

Když už budete na Božím Daru, vydejte se na naučnou Ježíškovu cestu. Vybírat můžete ze dvou okruhů – malý má 5,6 km a velký 12,9 km. V infocentru si vyzvedněte Ježíškův pas a také mapu. Na celkem 15 stanovištích děti splní úkoly a jejich řešení si poznačí do pasu. Za to dostanou v infocentru malé dárky.

Věděli jste, že

ochrana našeho kulturního dědictví může mít ohromný vliv na naši ekonomiku, podnikání, cestovní ruch i vzdělání? Evropská unie finančně podporuje záchranu našich vzácných památek, muzeí a knihoven. Tím podporuje udržitelný cestovní ruch, který přináší výhody nejen nám, ale i našim krásným regionům.

Podívejte se na oblasti, které do roku 2027 evropské dotace podpoří z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP):

1) Financování odborných oprav a revitalizací:

  • památek ze seznamu UNESCO
  • kulturních památek
  • krajských, státních a obecních muzeí
  • knihoven

2) Budování veřejné infrastruktury udržitelného cestovního ruchu:

  • naučných stezek a turistických tras
  • navigačních systémů měst a obcí
  • záchytných parkovišť
  • odpočívadel a sociálních zařízení
  • turistických informačních center
  • veřejné infrastruktury pro vodáckou a vodní turistiku

Na co všechno můžete ještě čerpat dotace? Více informací najdete na www.dotaceEU.cz/vyzvy.

Objevujte Česko

14 regionálních map k vyzvednutí v turistických infocentrech nebo online na www.dotaceEU.cz/mapy.

Autor: Ministerstvo pro místní rozvoj