V rodinné atmosféře kladenské továrny se cítí dobře zaměstnanci všech věkových kategorií, mají svůj stabilní tým a kolegy, od kterých se mohou učit a vzájemně si pomáhají. Není divu, že se nováčci cítí od prvního dne jako doma a v továrně pak zůstávají dlouhá léta.

V oddělení Processingu mají úsměv na tváři nejen zaměstnanci z týmu Údržby, ale i minifigurky – právě tady totiž dochází k jejich dekorování. Kostičky a další dílky zde dostávají požadované vzorky a minifigurky ten správný výraz ve tváři.

V týmu Údržby na Processingu pracují i Jiří Fraitag a Petr Švec. Jirka patří ve společnosti LEGO® mezi stálice – pracuje zde již sedmý rok, momentálně pracuje na pozici Tým koordinátora mechaniků. Petr je naopak relativním nováčkem. Ale i tak se za rok a půl práce v LEGO Group vypracoval na Mechanika Seniora.

Pořádek, přátelské prostředí i různorodost

Ačkoli pracuje Jirka v továrně LEGO už sedm let, každý den v práci si stále užívá. „Mě asi nejvíc baví, že moje současná práce je fakt různorodá, pro mě neexistují dva stejné dny, stereotyp v současné pozici v podstatě neznám. Dělá mi radost i to, že jsem se za těch 7 let vypracoval a kolegové mě uznávají jako experta a profíka, který umí vyřešit i složitější problém,“ shrnuje největší radosti práce v továrně na pestrobarevné kostičky.

K práci v továrně LEGO přišel, jak sám říká, jako „slepý k houslím“. Kamarád ho přesvědčil, ať zkusí jít na pohovor a Jirka získal pozici ve strojní údržbě, ačkoli s ní v té době neměl téměř žádnou zkušenost. Za začátku měl obavy, jak vše zvládne, ale milí kolegové a neformální pracovní prostředí mu pomohlo se rychle aklimatizovat.

Jiří Fraitag v továrně LEGO
Autor: LEGO Production s. r. o.

Podobnou zkušenost s přátelským prostředím má i Petr. První dny měl trochu obavy a ze starších kolegů respekt, ti mu ale brzy ukázali, co a jak, a obavy byly rychle pryč. „Po první točce (4 směnách) jsem se vlastně cítil jak zpátky na škole, akorát, že jsem kolem sebe neměl spolužáky, se kterými vymýšlíme blbosti, ale starší chlapy, se kterými taky vymýšlíme blbosti, ale dostáváme zaplaceno,“ směje se a dodává, že do kolektivu zapadl velmi rychle.

LEGO příběh plný úsměvů

Povýšení v továrně LEGO může přijít opravdu rychle. Petr se ho dočkal hned po roce od nástupu. „Snažil jsem se rychle učit, koukal jsem zkušeným kolegům pod ruce a učil se, co se dalo. Ale taky, myslím, že dobře vycházím s kolegy, takže to povýšení bylo i díky mému přístupu k práci,“ popisuje svůj příběh Petr. Z Mechanika postoupil na Mechanika Seniora, který řeší opravy a setupy strojů nebo změny zakázek. Bez mechaniků by výroba nejela a minifigurky by se svého úsměvu nedočkaly. Petrovi dělají radost rutinní opravy, i ty, na kterých stráví i několik hodin. Rád poznává kolegy z jiných směn a zkoumá, s jakými problémy se potýkají.

Petr Švec v továrně LEGO
Autor: LEGO Production s. r. o.

I Jirka za své sedmileté působení v továrně na nejslavnější kostičky na světě vystřídal několik pozic a naučil se hodně nového. „Kolikrát přišel třeba nový stroj, u kterého jsem byl schopný trávit hodiny, abych ho pochopil a naučil se ho. Na jednom takovém jsem si v podstatě udělal kariéru,“ vysvětluje. Se strojem si dle svých slov vlastně hrál a kolegové ho v tom jen podporovali, neboť věděli, že to bude mít přínos pro všechny. I to ukazuje, jak přátelský a podporující kolektiv v kladenské továrně najdete.

Oba se shodnou, že mezi velké benefity práce v kladenské továrně patří stabilní zázemí, skutečně příjemná atmosféra a možnost se neustále učit něco nového. „A snídaně!“ dodává se smíchem Petr.

Chcete zjistit, proč se malá plastová kostička stala fenoménem, a podílet se na jeho budování? Třeba máme volnou pozici právě pro vás, podívat se můžete tady.