V dnešní době existuje mnoho způsobů, jak zhodnotit naspořené peníze. Ne všechny jsou ale pro každého. Jen stěží vstoupíte do akciového trhu, když mu nerozumíte. Jestliže spadáte spíše mezi konzervativní investory, vsaďte na stoprocentní jistotu. Vyberte si výhodný spořicí účet a zhodnocujte své peníze bez starostí.

Přednosti spořicích účtů Spořicí účty mají sice své výhodnější konkurenty, přesto oplývají značnou popularitou. Ve prospěch spořicího účtu hovoří velká spousta kladů. Možná i právě proto jej volí mnoho lidí. Je to z důvodu bezpečí, neznalosti složitých investic a podobně. A co vám v základu nabídnou spořicí účty?

  • Garantovaná úroková sazba po určitou dobu
  • Peníze dostupné ihned
  • Pojištění vkladů

Ano, jedním z největších benefitů spořicích účtů je fakt, že peníze máte okamžitě k dispozici. Nejste vázáni žádnou výpovědní lhůtou a podobnými omezeními. Když své peníze potřebujete, převedete si je na běžný účet. Když ne, budou se vám zhodnocovat.

Důležitá zmínka musí padnout také o pojištění vkladů. České banky nabízí pojištění do hodnoty 100 000 EUR, což je poměrně vysoká částka. Pokud chcete zhodnocovat více úspor, můžete si je rozložit na více spořicích účtů.

Volba výhodného spořicího účtu

I když úrok spořicích účtů asi nikdy nepřekoná inflaci, značným způsobem může snížit ztrátu hodnoty vašich úspor. To platí za předpokladu, že zvolíte výhodný spořicí úrok. V tomto případě postupujte stejným způsobem, jako když se na trhu hledá dobrá půjčka. Vsaďte na srovnávače spořicích účtů. Jedná se o online projekty sdružující širokou nabídku těchto účtů na jednom místě. Z toho pochopitelně plyne řada výhod.

  • Úspora drahocenného času
  • Volba nejvyššího zhodnocení
  • Jednoduchost a možnost založení online

Vyřízení skrze internetový formulář je bezpochyby velkým benefitem. Většina bank navíc spořicí účty nabízí zcela bezplatně. Bez poplatku je také vedení spořicího účtu. Když k tomu přidáte již zmiňované pojištění vkladů, garanci úroku a v podstatě nulové papírování, jedná se o ideální řešení. Spořicí účty navíc v současné době nabízí celkem zajímavé zhodnocení v řádu několika jednotek procent.

Další možnosti spoření

Nejsou to ale jenom spořicí účty, s nimiž můžete docílit patřičného zhodnocení vlastních finančních prostředků. Bankovní trh je poměrně bohatý, takže se nabízí i jiné alternativy zhodnocení úspor. Typickým příkladem jsou termínované vklady. Ty oproti spořicímu účtu přináší vyšší úrok, na druhou stranu jsou spojeny s určitou vázací dobou. Toto řešení je ideální pro ty, kdo nemusí mít peníze neustále k dispozici.

Když si položíte otázku, jak výhodně spořit, odpovědí se vám může stát stavební spoření. Ano, další z produktů současného trhu, s nímž si přijdete na své.

  • Vyšší roční zhodnocení
  • Možnost sjednání online
  • Příspěvek od státu

Stavební spoření má oproti spořicímu účtu a termínovanému vkladu ještě jednu zásadní výhodu. Může se stát pomyslným odrazovým můstkem při žádosti o úvěr ze stavebního spoření. Nejenom že si budete spořit a zhodnocovat své úspory. Ve výsledku vám tyto úspory poslouží k tomu, abyste dosáhli na výhodný úvěr pro financování svého bydlení. Tento úvěr představuje v podstatě největšího konkurenta hypotéky.

Jak můžete správně tušit, mít peníze uschované na běžném účtu se v dnešní době rozhodně nevyplatí. Proto zbytečně neotálejte a využijte aktuálně vyšších úrokových sazeb spořicích účtů a zhodnocujte své úspory.