Stavební spoření je produkt pro každého. Téměř polovina klientů je z menších obcí do 5 tisíc obyvatel a 83 % klientů má středoškolské vzdělání. Třetina smluv je uzavřena jménem nízkopříjmové osoby, nejčastěji dětí, studentů nebo důchodců, a vklady na účet provádí někdo z rodiny klienta.

Právě u mladých dospělých je případný obnos, získaný stavebním spořením, často použit na pořízení prvního bydlení. Díky stavebnímu spoření mohou rodiče dětem připravit startovní čáru a následně tak využít třeba i nezajištěný úvěr na koupi nemovitosti nebo jeho případnou rekonstrukci při pořízení starších bytů.

Stejně tak se Raiffeisen stavební spořitelna snaží klientům pomoci s měsíční zátěží v podobě splátek. Usnadnění je z její strany patrné například v refinancování úvěrů, které byly realizovány se znatelně vyšší úrokovou sazbou, než má právě dané stavební spoření. Nejen nižší sazbou, ale i delší splatností si tak klienti mohou ulevit i o několik tisíc korun měsíčně, a to je v dnešní době napjatých rodinných rozpočtů znát.

„Po nedávném růstu úrokových sazeb se úvěr ze stavebního spoření stal velmi výhodnou variantou. Průměrná úroková sazba se nyní pohybuje kolem 3,2 % ročně. Každý klient, který má nyní smlouvu o stavebním spoření, by měl zpozornět a zkontrolovat si, jaký poklad se mu doma skrývá. Tuto možnost mají i klienti noví, kteří se rozhodnou stavební spoření teprve založit a mohou si tak přichystat smlouvy s výhodnou sazbou úvěru do budoucna,“ říká Jiří Antoš, místopředseda představenstva Raiffeisen stavební spořitelny.

Podle statistik Raiffeisen stavební spořitelny využije sjednání úvěru ze stavebního spoření až polovina těch, kteří ho mají uzavřené, nejčastěji ve věkové kategorii 37 až 50 let. Kromě něj se popularitě těší i REKO úvěr (u 54 % klientů), díky kterému je možné si i bez úspor půjčit až 1,5 milionu korun bez zajištění nemovitostí.