Svou spotřebu elektřiny zjistíte jednoduše pohledem na elektroměr. Nejlépe ji poznáte tak, že v určitou hodinu zjistíte stav svého elektroměru a to samé uděláte ve stejnou dobu i druhý den. Hodnoty si někam zapište a pak spočítejte rozdíl mezi nimi. Tak se dozvíte, kolik elektřiny spotřebujete za jeden den.

Jak pracovat s naměřenými daty

Zkuste si takto spotřebu elektřiny měřit více dní a výsledné hodnoty pak zprůměrovat. Nebo si nastavte připomínku do kalendáře a změřte si spotřebu elektřiny ve vaší domácnosti za celý měsíc. Naměřené hodnoty si také někam zapište a schovejte na příští rok, abyste měli meziroční srovnání. Snadno pak uvidíte, zda se vám daří elektřinou šetřit.

Spotřebu elektřiny si spočítáte sami

Třeba u světel je určení jejich spotřeby poměrně jednoduché. Stačí si jen na obalu žárovky zjistit její příkon udávaný ve wattech (W). Jako příklad vezmeme žárovku s příkonem 10 W, která svítila 10 hodin. Výpočet její spotřeby je následující:

  • 10 W × 10 hodin = 100 Wh (watthodin) = 0,1 kWh (kilowatthodin)

Pokud získanou hodnotu vynásobíte vaší cenou elektřiny, kterou najdete třeba na faktuře nebo ve smlouvě, zjistíte i svoje náklady na svícení.

Výpočet spotřeby elektřiny podle energetického štítku

U domácích spotřebičů je to s výpočtem složitější. Například chladnička se průběžně zapíná a vypíná, i když je neustále připojená k elektrické síti. Pračka má zase největší spotřebu ve chvíli, kdy ohřívá vodu. Spotřebu elektřiny jednotlivých spotřebičů ale povinně počítají a zveřejňují výrobci, respektive prodejci. Na elektrospotřebičích proto hledejte energetické štítky. Na nich se uvádí, kolik kilowatthodin spotřebič při běžném provozu ročně odebere.

Autor: Us

Použijte wattmetr

Když potřebujete určit energetickou náročnost běžných domácích spotřebičů, můžete použít i měřič – takzvaný wattmetr. S ním změříte spotřebu elektřiny a můžete ji sledovat. Obvykle se připojuje mezi elektrickou zásuvku a zástrčku spotřebiče. Ukáže vám nejen aktuální spotřebu elektřiny v zásuvce, ale umí hlídat i spotřebu v čase. Snadno tak třeba zjistíte, kolik kWh elektřiny spotřebuje vaše pračka na jeden prací cyklus. Při správném nastavení vám wattmetr zobrazí i to, kolik vás naměřená spotřeba elektřiny stojí. Měřič běžně koupíte za pár stovek v prodejnách s elektronikou.

Chcete další praktické tipy pro úsporu energií, které vám pomohou ušetřit tisíce korun ročně? Podívejte se na web E.ON Rádce.