Co přesně je softshell?

Příznivci outdooru a zdolávání horských stezek se jistě setkali s pojmem hardshell, který se používá pro označení membránového oblečení. Ten má mnoho jedinečných a v praxi dokonale ověřených vlastností; membrána, která je v nich použita, nás chrání před srážkami a často dokáže zcela blokovat vítr. I ty nejpokročilejší oděvy využívající membránovou technologii však mají sníženou prodyšnost.

Proto se před několika lety rozhodli velcí výrobci oděvů vyvinout látku, která by měla stát takříkajíc v opozici vůči membránám. Softshell, měl být tkaninou, která by poskytovala vynikající prodyšnost a ochranu proti větru, aniž by musela chránit proti srážkám. Softshellové tkaniny jsou proto ideální do hor, ať už se jedná o treking nebo skialpy. Zajišťují účinné odpařování vlhkosti, která se tvoří na pokožce, a dobře chrání naše tělo před prochladnutím způsobeným poryvy větru.

Softshellové oblečení – velký výběr pro každého

Softshellové tkaniny se používají v mnoha outdoorových oděvech. Zdaleka nejoblíbenější jsou bundy. Softshellová dámská bunda je ideální pro jakoukoli aktivitu. Množství modelů dostupných na trhu nám umožní najít pro sebe ideální řešení. V závislosti na tloušťce látky a její vnitřní úpravě si můžeme pořídit bundu jak na léto, tak na zimu. Proto se vyplatí věnovat pozornost podšívce. Nejteplejší modely jsou obvykle zakončeny látkou připomínající klasický fleece.

Bundy však nejsou všechno! Většina outdoorových značek používá při výrobě kalhot softshellové tkaniny. Ty jsou díky své lehkosti, odolnosti a výše zmíněným vlastnostem ideální pro trekové a turistické modely. Během intenzivní námahy tkanina nebrání potu a umožňuje jeho účinné odpařování, zároveň nás chrání před chladem a vlhkostí zvenčí. Modely tohoto typu jsou často impregnovány přípravky DWR. Pokud vám obzvlášť záleží na ochraně životního prostředí, vyberte si výrobky s úpravou DWR PFC-Free.

Další částí oděvu, která se často vyrábí z tkaniny typu softshell, jsou dámské rukavice. Oblíbené modely jsou ideální na běh, treking i skialpinismus. Díky moderním řešením v podobě elektricky vodivých materiálů je řada modelů vhodná i pro každodenní použití a umožňuje pohodlné ovládání chytrého telefonu nebo GPS navigace.

Drobnosti, na které je třeba si dát pozor

Při výběru turistického oblečení pro venkovní použití musíme být ostražití. Tkaniny typu softshell od spolehlivých výrobců jsou lehké, odolné a mimořádně funkční. Proto se vyplatí sáhnout po špičkových produktech, které nám budou sloužit dlouho. Jak se říká, ďábel se skrývá v detailech. Nezapomeňte, že softshell bude fungovat po celý rok, pokud jsou jeho tepelné vlastnosti správně přizpůsobeny teplotě. Proto na jaře a v létě sáhněme po tenkém oblečení, zatímco na podzim a v zimě po tom podšitém fleecem.

Pokud se softshellové oblečení používá na sjezdovkách a při skialpinismu, věnujte pozornost kapuci, manžetám a nohavicím. Kapuce by měla umožňovat pohodlné nošení přilby. Nastavitelné manžety na suchý zip lze snadno nosit se silnějšími lyžařskými rukavicemi. Pánské softshellové kalhoty jsou často šité v přiléhavém střihu, takže pokud je chcete nosit s lyžařskými botami, měly by mít zipy umožňující zvětšení obvodu nohavic. Pamatujte, že softshell je ideální volbou pro všechny aktivní lidi. Vždy se však vyplatí mít v batohu oděv s membránou nebo pončo, které vás ochrání před náhlým lijákem!