ONLINE CHAT
Dobrý den , je možné se pojistit i na blbost ( tzn uděláme škodu svoji vlastní chybou, ale pojistka to pokryje) Děkuji za odpověď. Hezký den(Michal)
Foto
Ano, jedná se o pojištění odpovědnosti, a to odpovědnosti zaměstnance za škodu způsobenou zaměstnavateli nebo odpovědnosti vyplývající z činností v běžném občanském životě. Škoda nesmí být způsobena úmyslně.
Hezký den, chtěl bych se zeptat jak se určuje z jaké pojistky má být škoda uhrazena. Např. když praskne ve sklepě voda ve společných prostorách a vyplaví sklep. jak svj tak majitele bytu jsou pojištěni děkuji moc(Stanislav Tábor)
Foto
Jedná se o vodovodní škodu, která je kryta v pojištění bytového domu SVJ (škoda na nemovitosti) nebo i v rámci pojištění bytové jednotky a domácnosti (škoda na movitých věcech ve sklepě vlastníka). Prioritně by tuto škodu mělo řešit SVJ.
Dobrý den, bydlíme v projektu Bleriot v Praze a zatéká nám do bytu z venkovních společných prostor. Nikdo se k opravě nemá a chceme to řešit. Je možné na to uplatnit pojištění?(Jana S)
Foto
Tento typ škod je možné uplatnit z pojištění bytového domu SVJ/družstva nebo ze svého pojištění bytové jednotky/domácnosti, pokud budete mít pojistné nebezpečí kryto. V tomto případě by se mohlo jednat o atmosférické srážky.
Dobrý den, jak je to prosím s rychlostí likvidace událostí s porovnáním s konkurenčními pojišťovnami? (Petr )
Foto
Škody řešíme neprodleně po nahlášení. Nabízíme nahlášení škody on-line.
Dobrý den, prosím pokud si připojistím byt a mám terasu, je třeba speciálně připojistit i tu?Mám na terase drahá kola a bojím se, kdyby mi někdo kola ukradl, že bych od pojišťovny nic nedostala(Markéta)
Foto
Terasa, pokud se nachází ve výšce min. 3 m nad přístupným terénem, je považována za vedlejší prostor. Věci umístěné na takové terase jsou automaticky pojištěny do daného limitu pojistného plnění. Pokud se terase nachází níže, pak věci nacházející se na terase nejsou předmětem pojištění.
Dobrý den, má se dělat pojištění podle odhadu od banky? nebo dle čeho se má člověk řídit, aby nemusel platit víc než musí Děkuji PK(Pavel Kocián)
Foto
Pokud máte odhad od banky, určitě použijte hodnotu stanovenou bankou. Jen dejte pozor, protože banka může uvádět několik "typů" hodnot. Pro pojišťovnu je pro rodinné domy rozhodující tzv. reprodukční cena (ne tržní, ta se používá pro byty).
Jak se po krádeži prokazuje, jaké věci mi byly odcizeny? Musím každou nákladnější věc po jejím pořízení nějak zadokumentovat a nahlásit pojišťovně, aby byla při následném odcizení plněna?(Anna)
Foto
Určitě je dobré si ponechat faktury/účty, které prokazují pořízení věcí. U cenných věcí nebo věcí pořízených bez dokladů je dobré pořídit fotodokumentaci. Tyto doklady/fotodokumentaci pak přidáte k hlášení pojistné události (není třeba dokládat při sjednání pojistné smlouvy), což velice urychlí řešení Vaší škody.
V rodinném domu mám vytápění pomocí tepelného čerpadla. Pojištění se na tepelné čerpadlo také vztahuje? (Klaudius)
Foto
Ano, tepelné čerpadlo je součástí domu a je automaticky pojištěno. Nemusí se nijak připojišťovat ani nikde uvádět.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, když už pojištění domu mám, ale chtěla bych navýšit pojistnou částku, musím původní pojistku ukončit - tedy počkat, až vyprší posjistná doba, nebo je možné ji pouze "aktualizovat"? Děkuji za Vaši dopověď, P.S.(P. S.)
Foto
Pokud potřebujete aktualizovat svoji pojistnou smlouvu, nečekejte až na konec pojistného období. Změnu provedeme ihned.
Vysvětlíte prosím, jaký je rozdíl mezi variantami Standard a Maxi u pojištění majetku a občanů u vaší pojišťovny?(Eva)
Foto
Varianta MAXI představuje jedno z nejširších pojistných krytí na trhu. Jsou zde zahrnuta i nadstandardní pojistná nebezpečí a u pojištění domácnosti je vše hrazeno v nových cenách (bez amortizace).
Když si pojistím byt, nevypnu plotnu a shoří mi. Zaplatí mi pojišťovna, i když šlo o mou chybu?(Jana Dočekalová)
Foto
Ano, pojistitel vyplatí pojistné plnění, ale může zvážit míru zavinění a pojistné plnění snížit. Ke snižování pojistného plnění přistupujeme pouze výjimečně.
Lze u Vás sjednat pojištění elektronicky?(Klaudius)
Foto
Ano, nabízíme "bezpapírové" sjednání na dálku. Tato forma sjednání je podporována i slevou právě za zvolenou elektronickou komunikaci.
Dobrý den, rád bych si pojistil pronajatou garáž mimo byt, proti krádeži. Ve 3 pojišťovnách mi to odmítli. Je to nějak možné? (Ondra)
Foto
Pojišťovna VZP nabízí v rámci pojištění domácnosti i pojištění věcí v garáži na jiné adrese, a to zdarma.
Dobrý den, vlastním dva menší byty a chtěla bych se zeptat, zda by se dalo udělat nějaké kumulované pojištění obou najednou, abych nemusela podávat zbytečně dva příkazy nebo případně, zda je takovéto kumulované pojištění finančně výhodnější. Děkuji za odpověd(Pavla)
Foto
Ano, u Pojišťovny VZP si můžete pojistit veškerý svůj majetek v rámci jedné pojistné smlouvy - několik domácností a několik budov na různých místech pojištění. Nabízíme výhodnější pojištění bytu, pokud si pojistíte zároveň i pojištění domácnosti v tomto bytě.
Jedu autem na dovolenou do Chorvatska, vztahuje se pojištění věcí v domácnosti i na věci ponechané v autě nebo v penzionu v Chorvatsku?(Klaudius)
Foto
Ano, pojištění domácnosti zahrnuje i pojištění věcí v autě v rámci EU, Švýcarska, Velké Británie i Norska.
Dobrý den, jaký vliv na pojištěnou věc (např. dům) aktualizace pojistné smlouvy kvůli podpojištění? V případě, že nebude aktuální, jaký vliv má podpojištění na výplatu pojistného plnění? (Honza )
Foto
U Pojišťovny VZP žádný. Podpojištění totiž neuplatňujeme. Pojistné plnění Vám bude v případě totální škody vyplaceno ve výši sjednané pojistné částky. U pojišťoven, které uplatňují podpojištění, Vám bude vyplaceno pojistné plnění nižší než je pojistná částka (zkrácené o zjištěné podpojištění).
Dobrý den, je prosím v pořádku, když mi pojišťovna zvyšuje pojištění každým rokem o cca 10%? Jedná se o pojištění domácnosti. Děkuji(Petr Marek)
Foto
Pojišťovna VZP nenavyšuje pojistnou částku ani pojistné u pojištění domácnosti. U ostatních pojišťoven záleží na podmínkách, které máte nastavené.
Hezký den, vztahuje se pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou zaměstnavateli i v rámci home office nebo výjezdu mimo pracovní místo? Stalo se mi, že jsem omylem shodil firemní tablet ze stolu, ale v momentě, kdy jsem byl doma na home office. Předem děkuji za odpověď.(Albert)
Foto
Ano, vztahuje. Pokud ke škodě dojde při plnění pracovních úkolů, je kryta i škoda, která nastala i mimo sídlo zaměstnavatele. Nabízíme územní rozsah ČR, Evropu nebo Svět.
Dobrý den, jak často je podle Vás vhodné pojistné smlouvy aktualizovat?(Barbora)
Foto
Vždy při každé významné změně v hodnotě pojištěného majetku (např. při koupi drahého obrazu, drahého jízdního kola, po rekonstrukci domu, po výstavbě vedlejší stavby...). Pokud taková změna nenastala, mělo by alespoň jednou za rok dojít k ověření aktuálnosti sjednaného pojištění.
Moje maminka má rodinný dům, chtěla by si majetek pojistit, ale je důchodkyně, která žije sama … jaký typ pojištění majetku by jste jí doporučila? Případně na co se má zaměřit/pojistit? Existuje nějaká výhodnější cena pro seniory? Děkuji Hana(Hana N.)
Foto
Určitě doporučuji pojistit rodinný dům alespoň ve variantě Standard, která je zcela dostačující pro nejčastěji se vyskytující škody. To samé platí i o pojištění domácnosti. Nemáme speciální slevy pro seniory, ale nabízíme slevu pro pojištěnce VZP nebo obchodní slevu a bonus za bezeškodní průběh již při sjednání pojištění. Celková sleva se tak může dostat až k 50 %. Na našich pobočkách rádi vše vysvětlí.
Vztahuje se pojištění odpovědnosti i na půjčené věci? Půjčím si cizí mobil a ten mi spadne na zem.(Jan)
Foto
Nevztahuje.
Dobrý den, je pravda, že mi pojišťovna v případě například 50% poškození majetku, uhradí pouze 50% z celkové pojištěné částky a ne z aktuální tržní ceny?(Miloš)
Foto
Ne, Pojišťovna VZP neuplatňuje podpojištění a tedy hradí do plné výše škody (tzn. nekrátí pojistné plnění), popř. do výše sjednaného limitu pojistného plnění pro danou věc. Maximální možné plnění je sjednaná pojistná částka.
Když si pojistím byt, dostanu i automaticky pojištění odpovědnosti zdarma?(K. Podškubková)
Foto
Pokud si pojistíte byt a pojištění odpovědnosti vyplývající z činností v běžném občanském životě, dostanete odpovědnost vyplývající z vlastnictví nemovitosti zdarma.
Pojišťujete solární panely na střeše rodinného domu?(Jana)
Foto
Ano, solární panely jsou stavební součástí rodinného domu a jsou tedy automaticky kryty z pojištění budov. Pro solární panely nemáme žádná omezení.
Dobrý den, mohla bych se zeptat , zda uplatnujete podpojisteni u domácnosti a budovy? Dekuji(Monika)
Foto
Podpojištění ani u pojištění domácnosti ani u pojištění budovy neuplatňujeme.
Proč bych si měl sjednat pojištění domácnosti právě u Pojišťovny VZP, a ne u jiných pojišťoven?(Karel)
Foto
Pojišťovna VZP neuplatňuje podpojištění, má vysoké limity pojistného plnění, nabízí široký rozsah pojistného krytí, do hodnoty 1 mil. Kč požaduje pouze minimální zabezpečení, pojistné krytí se vztahuje i na věci v autě a ubytovacích zařízeních v rámci celé EU včetně Velké Británie, Švýcarska a Norska a má nastaveny přijatelné ceny.
Vztahuje se pojištění majetku i na živelné katastrofy, jaké jsme viděli v případě tornáda na jižní Moravě? Je to přece jenom poměrně nepředvídatelná záležitost...(Svatava)
Foto
Ano, živelná nebezpečí patří mezi základní pojistná nebezpečí. Jsou zahrnuty ve všech variantách u pojištění domácnosti i budovy. Škody způsobené tornádem jsou kryty z pojistného nebezpečí vichřice a jsou hrazeny až do výše pojistné částky (bez omezení).
Se správným výběrem vám poradí Jana Trachtová, vedoucí oddělení pojištění majetku a odpovědnosti Pojišťovny VZP, a. s. Na vaše dotazy bude odpovídat dnes 7. 12. od 11 do 12 hodin. Otázky jí můžete posílat už nyní.