Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Oblačno 16°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Víte, kdy je čas na kontrolu mateřských znamének?

 (Autor: Freepik )
19. září 2022
12:05
Prezentace klienta: Toto není redakční text. Redakce Blesku nezodpovídá za jeho obsah

Každý, kdo má na kůži větší množství mateřských znamének by měl dbát na jejich kontrolu. Pravidelné prohlídky mateřských znamének jsou neodmyslitelnou prevencí i včasným odhalením rakoviny kůže.

Kdo by neměl na pravidelnou kontrolu znamének zapomínat?

Každý, kdo dbá na prevenci nebo ho trápí nějaké znaménko na těle. Mateřská znaménka totiž mohou být různé velikosti, mohou mít různý tvar i zabarvení.

Kdy je potřeba zpozornět?

Pokud se znaménko stane asymetrickým, ztrácí ohraničení, má nepravidelnou barvu, zvětšuje se nebo jakkoli mění, je dobré, aby ho viděl a zkontroloval odborník, který dokáže posoudit, zda je znaménko nutné odstranit, nebo pouze sledovat.

Jak často je dobré na prohlídku chodit?

Vhodné je znaménka sledovat minimálně jednou ročně, ideálně před létem, nebo naopak po něm. Odstranění je ideální na podzim a v zimě, kdy kůži nevystavujeme slunečním paprskům a také se rána po odstranění lépe hojí.

Jak vyšetření probíhá?

Mateřská znaménka vyšetří dermatolog většinou pohledem, na pomoc si může vzít také digitální dermatoskop. Podezřelá znaménka se pak doporučují odstranit chirurgicky a posílají se na histologické vyšetření. Znaménka, která vás trápí z jakéhokoli jiného důvodu, třeba estetického, se pak mohou odstranit také laserem.

Věděli jste, že…

…v rámci prevence máte možnost od VZP získat příspěvek na prevenci onkologického onemocnění kůže (melanomu) a na vyšetření kožních znamének dermatoskopem v ordinaci praktického lékaře nebo dermatologa.