Se správným výběrem vám poradil Jiří Ševčík, produktový manažer cestovního pojištění Pojišťovny VZP, a. s.

ONLINE CHAT
Dobrého dne, nabízí někde pojištění na úraz způsobené erotickými pomůcky? Jedna nejmenovana pojišťovací organizace mi neplatila. Nabízí někde taky pojištění proti riziko cihajici v sexuálním turismu? (Oleg Kuzma)
Foto
Dobrý den pane Olegu, záleží na nastavení pojistných podmínek u konkrétní pojišťovny u Pojišťovny VZP takový typ úrazu nemáme ve výlukách a pokud úraz způsobí tělesné poškození, které je součástí ohodnocovací tabulky úrazu a mechanismus úrazu nebude takový, že by odporoval znění pojistných podmínek, pak bude pojistné plnění poskytnuto. Pojištění rizik souvisejících se sexuálním turismem nenabízíme, vyšetření a léčba pohlavně přenosných onemocnění jsou dokonce součástí výluk z pojištění. Při cestách je tak třeba dbát zásad bezpečného sexu.
Cestovní pojištění vždy řeším přes svoji banku, kde to sjednám nejrychleji. Je to nejlepší řešení, nebo z hlediska plnění existují subjekty, které mi nabídnou více? Peníze by nehrály roli, důležité je pro mě jednoduché řešení a dobré smluvní plnění - bance věřím a podpis je u nich elektronický, takže na pár kliknutí. Předem moc děkuji.(Albert K.)
Foto
Dobrý den pane Alberte, bohužel neznám nabídku vaší banky, ale z toho co popisujete je pravděpodobné, že pojištění sjednáváte skrz banku přímo přes pojišťovnu, toto obvykle bývá produkt vytvořený jen pro klienty dané banky. Je tak třeba si zhodnotit jaká rizika jsou v rámci pojištění sjednána a s jakými pojistnými limity či částkami a ty porovnat např. s naší nabídkou. U nás nabízíme taktéž sjednání on-line, kde není třeba ani elektronického podpisu, ten nahrazuje úhrada pojistného po sjednání.
Je nutné se pojišťovat i pro cestování po ČR, když mám přece zdravotní pojištění?(Iveta)
Foto
Dobrý den Iveto, pro cesty po České republice využijete systém veřejného zdravotního pojištění, avšak cestovní pojištění neslouží pouze k úhradě lékařské péče, ale kryje i jiná rizika, která se Vám mohou na cestách přihodit. Ztráta zavazadel, úraz, způsobíte někomu škodu apod. Pro cesty po České republice jsme tak vytvořili produkt Český turista, který kryje právě tato rizika, navíc obsahuje u krytí léčebných výloh v zahraničí, konkrétně v okolních zemích do 50 km, jelikož mnoho turistických cílů se nachází v pohraničí a třeba jen pár kilometrů za našimi hranicemi. Klienti se pak bojí, že bez pojištění riskují, a tak výlet do tohoto cíle vzdají, což nám přišla velká škoda. Český turista navíc obsahuje i konzultaci s lékařem, to je v případech, kdy je klientovi nevolno a chce zkonzultovat svůj zdravotní stav. Pokud náš lékař doporučí návštěvu lékaře, zajistíme odvoz taxi službou do lékařského zařízení a zpět, případně i domů z místa dovolené, pokud klient není schopen cestu absolvovat. Navíc v balíčku Výlet nebo Túra nabízíme pojištění pro cyklisty, kdy v případě zranění nebo nepojízdnosti kola nabízíme služby podobné těm, které zajišťujeme u nepojízdných vozidel.
S přítelem jsme si koupili k nadcházejícím Vánocům zájezd na Mauricius, ale zjistila jsem, že jsem ve druhém měsíci těhotenství, mohu na cestu vyjet? (Hanka)
Foto
Dobrý den Hanko, gratuluji k radostné novině. Ano s cestovním pojištěním od Pojišťovny VZP to není na překážku, v případě komplikací kryje pojištění potřebná vyšetření i léčbu. Doporučuji však před cestou absolvovat kontrolu u Vašeho lékaře, preventivní prohlídky pojištění nekryje.
Mám v lednu plánovanou cestu do Ameriky, jaké pojištění je nejvhodnější na dobu 14 dnů?(Jana)
Foto
Dobrý den Jano, do USA určitě doporučím balíček Nadstandard s nejvyšším krytím léčebných výlohy což je 100 mil. Kč, náklady za léčbu v USA bývají neúměrně vysoké i při obyčejném respiračním onemocnění.
Dobrej, chceme jet někdy v zimě do Vietnamu na vlastní pěst. Až koupíme letenky, pak budeme řešit nějaké ubytování, je možné se pojistit, kdybychom nemohli odjet, aby nepropadly peníze?(R. Žák)
Foto
Dobrý den, to o čem mluvíte se jmenuje pojištění stornovacích poplatků a lze je připojistit v rámci balíčku cestovního pojištění Standard a Nadstandard. Toto pojištění je trochu specifické tím, že platí před odcestováním, proto je zde podmínka je sjednat do 7 dní po zakoupení např. letenky. Jelikož se při sjednání uvádí cena, za kterou jste cestovní služby nakoupil, je třeba do toho zahrnout i náklady na ubytování (možné i ubytování přes servery booking, AirBnB apod). Pokud je v době sjednání nebudete ještě znát nevadí, pojistnou částku storna stanovíte jako cenu letenky max. náklady, které chcete za ubytování vynaložit.
Váš dotaz Dobrý den, chystám se na lyže do Rakouska. Existuje nějaké pojištění, které by krylo zdravotní výlohy jak mne, tak lyžaře, kterého neúmyslně na sjezdovce třeba srazím? Děkuji (Katka P.)
Foto
Dobrý den Katko, ano lyžování v rámci značených sjezdovek obsahuje standardní cestovní pojištění a co se týká výloh za léčené osoby, kterou omylem srazíte na sjezdovce, zde hovoříme o pojištění odpovědnosti za způsobené škody, to je také součástí všech balíčku cestovního pojištění, které nabízíme.
Dobry den, jake by jste doporucil pojisteni do francie na snowboard, vcetne jezdeni mimo vyznacene trate (freeride)?(Ondrej Pech)
Foto
Dobrý den pane Pechu, snowboarding v rámci značených sjezdovek pojistíme v rámci standardního cestovního pojištění. Pokud jde však o freeride, ten Vám nemůžeme nabídnout ani v rámci připojištění rizikových sportů.
Na stránkách Pojišťovny VZP jsem se díval na možnost připojistit zvířata (psa, kočku). Je zde uvedeno, že toto připojištění neobsahuje asistenční služby. Co si pod tím mám představit?(Karel)
Foto
Dobrý den Karle, ano je tomu tak, to že pojištění neobsahuje asistenční službu znamená to, že nemůžeme zajistit proplacení léčebných nákladů přímo veterinárnímu lékaři. V případě události to pak funguje tak, že za ošetření uhradíte náklady Vy a po návratu z cesty budete následně proplacení nákladů nárokovat po naší pojišťovně.
Dobrý den, je možné cestovní pojištění využít i pro krytí výloh, které jsou spojené s ošetřením na soukromé klinice v zahraničí? Jak v takovém případě postupovat? Chystáme se lyžovat v letovisku, kde jsou pouze soukromá zařízení, tak by mě zajímalo, zda v případě úrazu mě nečekají "velká vydání". (Eva)
Foto
Dobrý den paní Evo, cestovní pojištění nerozlišuje státní/soukromou kliniku, v případě události a potřeby vyhledat lékařskou pomoc je třeba kontaktovat asistenční službu, která má síť smluvních zdravotnických zařízení, kde Vám domluví zdravotní služby. Samozřejmě v případě kdy to situace neumožňuje tento postup neplatí, proto je důležité mít u sebe kartičku pojištěného, kdy zdravotnická zařízení již vědí, že mají kontaktovat asistenční službu sami a také tak činí.
Dobry den, casto budu cestovat do Belgie. 5x az 6x do roka. Delka pobytu se pohybuje 5 az 7 dni. Je potreba v ramci unie nejake specialni cestovni pojisteni? Dekuji (Ivana Batkova)
Foto
Dobrý den paní Batková, v rámci Evropské unie Vám samozřejmě platí evropská karta pojištěnce, avšak v rámci této karty také platí, že je omezena přesně podle zdravotního systému dané země (např. spoluúčast u zubaře, nehrazení určitých výkonů apod.). Z těchto důvodů je dobré mít klasické cestovní pojištění, kde tyto starosti odpadají, navíc mají cestovní pojištění obsahuje i repatriaci, kdy je pacient transportován zpět do ČR. Cestovní pojištění také obsahuje další rizika než jen lékařskou péči. Při častém cestování je cenově výhodnější sjednat si cestovní pojištění s tzv. opakovanými výjezdy, což znamená, že v rámci jednoho roku můžete cestovat v rámci zvoleného regionu (Evropa/Svět) s tím, že jedna cesta nesmí přesáhnout 90 dní. Jedná se o velmi populární produkt u klientů, kteří jezdí služebně často do zahraničí.
Dobrý den, chystám se na MS ve fotbale do Kataru, rád bych se zeptal, jestli je možné pojistit nevyzvednuti vstupenky z důvodu pozdního příjezdu na smluvenou schůzku a nevydani vstupenek. Systém distribuce je takový, že se musíte dostavit s kódem do nějaké kanceláře v Doha a tam Vám vydají po předložení kódu a kontroly totožnosti vstupenky na utkání.(Filip Machacek)
Foto
Dobrý den pane Macháčku, cestu na storno pojistit můžeme, ale zakoupené vstupenky bohužel nepojistíme, obvykle pro tyto účely slouží samostatné pojištění vstupenek v rámci prodejů.
Dobrý den tatínek trpí cukrovkou a chtějí ject s maminkou do lázní v Maďarsku, bude pojištění platit i na cukrovku? (Blažková)
Foto
Dobrý den paní Blažková, u chronických onemocnění jako je cukrovka posuzujeme, zda za posledních 6 měsíců nedošlo ke změně zdravotního stavu a nemoc je stabilizována. Je třeba si položit tři dotazy: Vyžadovalo onemocnění za posledních 6 měsíců hospitalizaci? Došlo za posledních 6 měsíců ke zhoršení onemocnění? Došlo za posledních 6 měsíců ke změně léčebných postupů? Pokud jsou všechny odpovědi “Ne“, pak pojištění bude platit i pro cukrovku.
Zdravím, jezdíme s rodinou každý rok na Hochficht na lyže, ale bydlíme v penzionu na české straně hranic. Platíme si vždycky pojištění, ale přijde nám drahé na to, že jsme vlastně skoro v Čechách, nelze využít nějakou slevu, nabízíte nějaké pojištění jen pro Rakousko?(Sedloňovi)
Foto
Dobrý den, v tomto případě bych doporučil produkt Český turista, ten je zaměřen na tuzemskou turistiku (včetně lyžování), ale má územní platnost i v zemích sousedících s ČR, a to do 50 km od hranic s Českou republikou. Proto je tento produkt vhodný i pro návštěvy lyžařských center jako je Hochficht, Ostrý, Szklarska Poreba, apod. Český turista obsahuje pro tyto účely i pojištění léčebných výloh. Produkt je cenově výhodnější, limity pro léčebné výlohy jsou nižší, než u klasického cestovního pojištění, ale vzhledem ke vzdálenosti od ČR jsou dostačující. V případě zájmu o vyšší limity je samozřejmě možné sjednat klasické cestovní pojištění.
Dobrý den, jak postupovat v případě, že cestovní pojištění zapomenu sjednat. Lze tak učinit i v průběhu cesty samotné? Děkuji za odpověď.(Petra)
Foto
Dobrý den Petro, ano i toto umožňujeme, pojištění je možné sjednat on-line, je však třeba počítat, že pojištění začne platit až 4 hodiny po sjednání.
Jaké cestovní pojištění doporučíte pro děti od 3 do 6ti na zimní dovolenou, oba jsou začínající lyžaři. Budeme ale chodit i na sáňkařskou dráhu a na bazén. děkuji Iva(Iva P.)
Foto
Dobrý den paní Ivo, Vámi popisované aktivity jsou součástí běžného cestovního pojištění a není tak třeba řešit příplatek za rizikové sporty. Pro děti, ostatně i pro Vás bych doporučil pojištění v balíčku Standard, které obsahuje pojištění léčebných výloh, úrazu, odpovědnosti za škodu a pojištění zavazadel, k tomu je možné si sjednat pojištění sportovního vybavení v rámci pojištění Sport. V případně balíček Nadstandard, kde máte navíc pojištění na COVID rizika, pojištění odškodnění za pobyt v nemocnici a odškodnění v případě předčasného návratu z dovolené. Pojištění Sport pak máte v rámci balíčku Nadstandard zdarma.
Hezký den, chtěl bych se zeptat od jakého počtu se vyplatí skupinové pojištění? např. když jedou společně 4 rodiny (8 dospělých, 6 dětí). Druhý dotaz, dávají smysl pojištění která nabízejí banky k platebním kartám? děkuji(Stanislav Tábor)
Foto
Dobrý den, skupinové pojištění se vyplatí již od 5 osob, kdy udělujeme automaticky množstevní slevu. Ve Vašem případě by se jednalo o slevu 10%. Pojištění k platebním kartám bývá obvykle omezeno jak v počtu sjednaných rizik, tak ve výši pojistných limitů a lze se na něj spolehnout spíše jen při krátkodobých výjezdech za hranice (např. nákupy v sousedních zemích), při delších cestách bych se na pojištění z platebních karet nespoléhal.
Jak je to s pojištěním třeba na sjezdové lyžování v Itálii nebo Francii. Stačí klasické pojištění, nebo hrozí nějaké vyšší krytí a tím připojištění? Děkuj Janda M.(Miroslav Janda)
Foto
Dobrý den pane Jando, na lyžování v rámci značených sjezdovek se vztahuje běžné cestovní pojištění, není tak třeba sjednávat nějaké zvláštní připojištění. V rámci cestovního pojištění máte i pojištění Odpovědnosti za škodu, které je v současné době požadováno, především pak v Itálii, kde dokonce musíte mít u sebe k dispozici potvrzení o pojištění odpovědnosti. Toto potvrzení vystavujeme automaticky ke každému sjednanému pojištění.
Dobrý den, Jezdíme pravidelně každý rok na týdenní dovolenou do zahraničí. Jaké pojištění se pro nás hodí, když máme 5ti létě dítě, u kterého je šance, ze bude těsně před dovolenou nemocné? Dekuji(Eva)
Foto
Dobrý den paní Evo, pro takové účely se sjednává pojištění stornovacích poplatků, které je u Pojišťovny VZP možné sjednat v rámci balíčku cestovního pojištění Standard nebo Nadstandard, jeho účelem je náhrada škody, která Vám vznikne neúčastí na zájezdu z důvodu např. nemoci dítěte. Z částky která Vám u CK propadne, v případě pojistné události, vyplácíme 80%. Důležité je myslet na včasné sjednání tohoto pojištění, kdy je třeba jej sjednat do 7 dní po úhradě první zálohy.
Jak je to s dlouhodobým pobytem v zahraničí a klasickým Cestovním pojištěním ? Treba prace na dalku z ostrova dominika 🇩🇲 (Lukáš)
Foto
Dobrý den Lukáši, v tomto případě není nic jednoduššího, než si sjednat cestovní pojištění na 1 rok nepřetržitého pobytu, které je i cenově výhodnější, než např. sjednávání po měsíci. V případě sjednání pak můžete cestovat v rámci celého regionu, který si při sjednání zvolíte (Evropa/Svět). Pokud zůstáváte déle, je pak možné na dálku sjednat pojištění na další rok a tak stále dál.
Co když se v zahraničí opiju a něco se mi stane?(Pavel Lukovský)
Foto
Dobrý den pane Lukovský, ať již škody na majetku nebo na zdraví, které nastanou z důvodu požití alkoholu jsou ve výlukách z pojištění, tedy nejsou hrazeny.
Dobrý den, co jsou přesně extrémní sporty a vztahuje se na ně pojištění? Děkuji(Karel)
Foto
Dobrý den Karle, extrémní sporty jsou sporty u kterých pojišťovna shledává větší riziko újmy na zdraví, ale i tak jde o sporty, které je možné v rámci pojištění sjednat za příplatek. Pojišťovna VZP má seznam sportů, které jsou rozděleny do různých kategorií podle rizikovosti, jejich přehled naleznete zde: https://www.pvzp.cz/wp-content/uploads/2020/06/CPP08_Seznam_sportů.pdf
Dobry den, rad bych se zeptal, za jakych okolnosti se cestovni pojisteni vztahuje na covid? dekuji L.(Luboš)
Foto
Dobrý den Luboši, Pojišťovna VZP nabízí v rámci balíčku Nadstandard tzv. pojištění COVIDových rizik, což znamená, že pokud onemocníte touto nemocí nebo Vám bude nařízena preventivní karanténa, kdy vlastně žádnou nemocí netrpíte, jsou hrazeny náklady na léčbu, umístění do izolace a v případě, že díky tomu nemůžete nastoupit na zpáteční cestu v původně plánovaném termínu, jsou součástí krytí i náklady spojené s pozdějším návratem domů. Plnění za takové výlohy je limitováno pojistným limitem sjednaným v rámci léčebných výloh (např. 10 mil. Kč)
Můžu pod jednou objednávkou pojistit celou rodinu?(Miroslava)
Foto
Dobrý den, ano je to možné a pokud vás je 5 a více, máte i slevu.
S jakým předstihem je potřeba cestovní pojištění sjednat?(Zdena)
Foto
Dobrý den Zdeno, cestovní pojištění lze sjednat i na poslední chvíli před překročením hranic. Pokud však zvažujete i pojištění stornovacích poplatků, tedy pro případy kdy například onemocníte, nebudete se moci cesty zúčastnit a uhrazené prostředky Vám “propadnou“ pak je třeba pojištění sjednat nejpozději do 7 dní po úhradě první zálohy za cestu. V případě last minute cest, kdy odjíždíte do 15 dní po zakoupení cesty je pak takové pojištění třeba sjednat ještě týž den, kdy jste cestu zakoupila.
Dobrý den, když si objednám cestovní pojištění bez připojištění na rizikové sporty, ale nakonec se rozhodnu nějakou adrenalinovou aktivitu vyzkoušet. Lze tuto službu dodatečně připlatit předtím, než na atrakci půjdu?(Jonáš)
Foto
Dobrý den Jonáši, bohužel přímo zpětně sjednat rizikové sporty nelze, pokud však zvažujete, že byste si chtěl na dovolené vyzkoušet některou z adrenalinových atrakcí, ale nejste si na 100 % jistý, nabízíme pojištění rizikových sportů jen na několik dní v rámci doby pojištění. Z Vašeho dotazu mám pocit, že by se jednalo o 1-2 atrakce v rámci cesty. Pak je možné si rovnou sjednat pojištění např. na 10 dní a na 2 dny, v rámci celé doby, příplatek za rizikové sporty. Příplatek není tak výrazný jako na celých 10 dní a vy nebudete muset řešit, zda si atrakci dopřát či nikoli s ohledem na podstoupené riziko.
Dobrý den, plánuji jet v létě do zahraničí a chodit po horách (turistické trasy). Potřebuji nějaké speciální připojištění? Děkuji, M.(Marie)
Foto
Dobrý den Marie, turistika po značených trasách v horách je běžnou součástí cestovního pojištění, rizikovost rozdělujeme podle max. nadmořské výšky, ve které se budete pohybovat. Pokud to bude to 3 000 m n.m. není třeba žádné připojištění, pokud to bude nad 3 000 m n.m. do 5 000 m n.m. pak je třeba sjednat připojištění nebezpečných sportů. Pokud se bude jednat o Via ferratu stupně A-C je třeba sjednat připojištění nebezpečných sportů a pokud si troufnete na stupeň D, pak je třeba sjednat sporty extrémní. Pozor u via ferrat platí i pro nadmořskou výšku pod 3 000 m.
Dobry den, rad bych vyrazil vlastnim autem do Kosova. Mohu se u vas pojistit? Co byste mi doporucoval? Dekuju za odpoved, RadimK(Radim KE)
Foto
Dobrý den, pro cestu do Kosova bych doporučil cestovní pojištění v min. variantě Standard s pojistných limitem na léčebné výlohy ve výši 10 mil. Kč (Varianta s označením 10). V rámci cestovního pojištění lze sjednat pro Vaše vozidlo připojištění Bezstarostná jízda, což je asistenční služba v případě nepojízdnosti vozidla. Pokud k takové události dojde, zajistí Vám asistenční služba odtah do nejbližšího servisu s tím, že pokud se vozidlo nepodaří opravit do konce Vaší cesty, zajistí Vám i odtah zpět do ČR. Mezitím Vám asistence zajistí také náhradní ubytování či náhradní vozidlo, abyste mohl dojet do cílové destinace. Tato služba funguje téměř po celé Evropě, bohužel Kosovo je jedna z mála zemí, kde tuto službu nezajišťujeme.
Jaký by byl postup, kdybych v zahraničí onemocněla covidem-19?(Šárka)
Foto
Dobrý den, v případě onemocnění COVID nebo obecně při jakékoli události vždy kontaktujte asistenční službu, jejíž kontakt naleznete vždy na kartičce pojištěného. Ta již zajistí příslušné lékařské ošetření případně je schopna zagarantovat úhradu ošetření či jiných nákladů zdravotnickému zařízení. Pojišťovna VZP nabízí v rámci balíčku Nadstandard tzv. pojištění COVIDových rizik, což znamená, že pokud onemocníte touto nemocí nebo Vám bude nařízena preventivní karanténa, kdy vlastně žádnou nemocí netrpíte, jsou hrazeny náklady na léčbu, umístění do izolace a v případě, že díky tomu nemůžete nastoupit na zpáteční cestu v původně plánovaném termínu, jsou součástí krytí i náklady spojené s pozdějším návratem domů.