Pohodlně, z domova a bez nutnosti objednání u lékaře si můžete vybrat ze 27 balíčků vyšetření připravených podle pohlaví, věku nebo individuálních potřeb. Vyšetření se hradí mimo veřejné zdravotní pojištění, tedy ho platíme jako samoplátci, popř. formou dárkového poukazu.

Prevence v každém věku (trochu) jinak

Co nás trápilo, když nám bylo dvacet, vystřídala po čtyřicítce zcela jiná omezení. Proto je i mix vyšetření v nabídce prevence pro ženy a prevence pro muže jiný v závislosti na věku.

„Po 40. roce života se mohou začít projevovat prvotní hormonální a metabolické změny. Pro komplexní posouzení v tomto věku bych doporučil balíček vyšetření Prevence 40+, který sleduje 23 parametrů. Tento soubor laboratorních vyšetření poskytne přesné informace o stavu vašeho organismu a možných rizicích, které by mohly vyústit i do závažných civilizačních nebo onkologických onemocnění. Na základě výsledků tohoto komplexního vyšetření, dokážeme vyslovit podezření na počínající či již skrytě přítomné kardiovaskulární choroby, které mohou bez vhodné terapie vést k dalším komplikacím. Současné vyšetření hormonálního profilu může rozpoznat i počínající menopauzu a s ní související rizika jako je např. osteoporóza,“ říká MUDr. Tomáš Franěk, Ph.D. z laboratoří AeskuLab.

Testy také odhalí i případné poruchy jater a ledvin. Zahrnují i vyšetření hormonů štítné žlázy. Poruchy štítné žlázy se právě velice často sdružují s výkyvy v tělesné hmotnosti, únavou, nespavostí a celkovým zhoršení výkonnosti.

Vyšetření PSA u mužů

U mužů se vyšetřují i typicky mužské parametry, jako je například PSA (prostatický specifický antigen) pro prevenci rakoviny prostaty. Karcinom prostaty se může vyskytovat už po 40. roce, ale po padesátce jeho výskyt výrazně roste. Nejvíce nemocných mužů je ve věkové kategorii 65-75 let. Ve větším riziku jsou i muži, kteří mají karcinom prostaty v přímém příbuzenstvu, mohou mít genetickou dispozici. Převážně se doporučuje preventivní vyšetření u mužů po 50. roce, a to jednou za dva roky, po 60. roce každoročně.

Prevence je zajištěna jednorázovým odběrem krve, při kterém se zjišťuje hladina bílkoviny PSA. Zvýšená hladina PSA ještě neznamená rakovinu, ale znamená riziko, která je nutné dále vyšetřit odborníkem – urologem. V rámci letošní preventivní kampaně „Movember“ bude v listopadu možné na www.labonline.cz získat vyšetření PSA za poloviční cenu.

Postup při objednání

Na webové stránce www.labonline.cz stačí vybrat test, zvolit si termín a místo odběru, zaplatit, dojít si na odběr a počkat na výsledek.

Jak mám rozumět výsledkům?

Pro základní orientaci ve výsledcích z laboratoře je dobré sledovat sloupce na výsledkovém listě, které zobrazují referenční hodnoty a grafické zobrazení výsledků formou hvězdiček v závorkách. Je-li hvězdička před závorkou, hodnota je nižší, než je referenční mez, v případě hvězdičky za závorkou je hodnota vyšší. Koho zajímá, co daný parametr znamená, najde to v popisech pod jednotlivými balíčky.