Krok číslo 1: Nenechte si utéct příspěvek na nový kotel

Podívejte se na výrobní štítek kotle – pokud tam je napsaná emisní třída 1, 2 nebo není uvedeno nic, pak jej budete muset vyměnit. Nemáte na nový kotel dostatek peněz? Zažádejte si o kotlíkovou dotaci a stát vám poskytne až 95 % potřebných výdajů, které nemusíte mít předem našetřené.

Máte na dotaci nárok? Ano, pokud jste měli průměrný příjem na člena domácnosti do 170 900 Kč za rok. Příjmy dětí a studentů do 26 let se do průměru nezapočítávají ani v případě, že studují a současně s tím chodí na brigádu. Domácnosti seniorů a osob s invalidním důchodem 3. stupně mají na dotaci nárok automaticky. To platí i pro domácnosti pobírající příspěvek či doplatek na bydlení.

O finanční podporu na výměnu kotle nepřijdou ani ostatní domácnosti. Připravena je pro ně dotace v programu Nová zelená úsporám – až do výše 50 %, a to bez prokazování výše příjmů.

Krok číslo 2: Vyberte si pohodlnější způsob vytápění

Dotace jsou určené na nákup kotlů na biomasu (tzn. na kusové dřevo či pelety), tepelných čerpadel nebo plynových kondenzačních kotlů*. Podpora se vztahuje nejen na kotel, ale i na související stavební práce, rekonstrukci otopné soustavy, akumulační nádoby nebo potřebnou dokumentaci.

Nejštědřejší podporu, až 180 000 korun, dostanete na investici do tepelného čerpadla.

Už jste kotel vyměnili? Nezoufejte! Dotace se vztahuje i zpětně na výměny, které proběhly po 1. 1. 2021.

Autor: Státní fond životního prostředí ČR

Krok číslo 3: Požádejte o dotaci

Svou žádost směřujte na příslušný krajský úřad (viz mapa). Příjem žádostí spustí kraje v průběhu května nebo června.

Na samotnou výměnu kotle dostanete dostatek času, ale rozhodně s ní neotálejte. Podmínky kotlíkových dotací nebyly nikdy výhodnější než právě teď.

* U plynových kotlů platí dotace jen pro již realizované výměny nebo závazné objednávky vystavené do 30. 4. 2022.

Podmínky kotlíkových dotací podrobně na www.kotlikydotace.cz.

Autor: Státní fond životního prostředí ČR