Co jsou látkové rolety a jak fungují

Látkové rolety asi nemusíme příliš představovat. I kdybyste se s nimi ještě nikdy nesetkali, což je však samo o sobě málo pravděpodobné, nepotřebujete při nich mnoho představivosti. Zapomeňte ale na dávnou historii panelákových sídlišť, kdy ve všech oknech strašily unifikované béžové plachty. Dnešní moderní rolety už mají mnohem hezčí kabátek.

Základem látkové rolety je kvalitní a pevná látka, která se vyrábí v řadě barevných variant. Dalo by se říct, že látkové rolety určitým způsobem nahrazují závěsy, přičemž mají o trochu lepší vlastnosti. Oproti závěsům dokážou poskytnout kvalitnější ochranu před sluncem, co je však podstatnější – fungují výborně také jako tepelná izolace a částečně izolují hluk přicházející z ulice. 

Ovládání látkových rolet je velmi jednoduché a nabízí v podstatě jen jeden typ pohybu – roletu můžete vyhrnout a okno odkrýt, nebo naopak stáhnout a okno zakrýt. Samozřejmě si můžete také zvolit i určitý mezistupeň, kdy je okno zakryté pouze do určité výšky.

Opět zdůrazníme, že původní složitý systém ovládání, zahrnující různá perka, západky a kladky, je už dnes nahrazen jednoduchou kazetou s jedním řetízkem pro snadné ovládání rolety.

10 výhod látkových rolet

Současná moderní verze látkových rolet vyniká výběrem barev a dekorů, umožňuje zvolit si stupeň zastínění, snadno se ovládá, a nejen že nehyzdí byt, ale slouží jako krásná dekorace.

Pojďme si představit několik klíčových výhod, které látkové rolety nabízejí.

  1. Styl: Oko každé návštěvy i obyvatele bytu velmi brzy padne na stínění okna. Záclony se závěsy, žaluzie nebo různé druhy rolet tedy musí být i na pohled příjemné. To právě látkové rolety na 100 % splňují.
  2. Snadné ovládání: Ta tam je doba, kdy měly rolety ocelová pera a brzdy, které často odmítaly poslušnost a samovolně se s hlukem samy zarolovaly. K ovládání dnešní verze rolet Vám stačí obyčejný řetízek, kterým pohodlně dostanete roletu do požadované výšky.
  3. Výběr úrovně stínění: Jednou z hlavních výhod látkových rolet je to, že si můžete zvolit, jakou úroveň množství slunečního světla vpustíte dovnitř domu. Stačí věnovat náležitou pozornost výběru látky. Chcete jen vyměnit záclony? Vyberte si částečně průsvitnou látku. Potřebujete tmu? Zvolte plně stínicí látku blackout.
  4. Regulace teploty: Látkové rolety rovněž zajišťují příjemnou pokojovou teplotu v kterémkoli ročním období. V létě brání v pronikání nadměrného tepla do místnosti, v zimě udrží teplo uvnitř bytu. Pokud je toto Váš hlavní cíl, vybírejte z látek označených jako termo.
  5. Boj proti alergenům: Existují materiály s antibakteriálními vlastnostmi, které chrání dům i před pyly a prachem. Ve skutečnosti je na světě spousta míst, kde je boj s alergeny ve vzduchu hlavním důvodem k pořízení rolet.
  6. Snadná údržba: Látku rolety stačí občas jednoduše otřít vlhkým hadříkem podle pokynů o jejich péči. Prach na ně téměř nesedá. Při jejich pohybu se totiž oklepávají samy. Některé látky mají dokonce povrchovou úpravu, která prach odpuzuje.
  7. Účinně chrání soukromí: To je hlavní důvod, proč lidé nakupují látkové rolety. Soukromí je důležité a vzácné. Všichni si ho chceme chránit. Rolety to dělají velmi účinně. A to dokonce i ty, které používají látky zčásti průhledné. Zvenčí do bytu vidět není, zatímco pohled z bytu na ulici zůstane zčásti zachován.
  8. Designová funkce: Jsou byty, kde se rolety používají hlavně jako dekorace a styling. Existují rolety v různých tvarech, velikostech, barvách a vzorech. Nic Vám nebrání mít roletu i na místě, kde okno nemáte. Prostě jen kvůli zajímavému vzhledu.
  9. Automatizace: Rolety můžete ovládat i na dálku z pohodlí vaší postele, pohovky nebo křesla. Stisknutím tlačítka ovladače můžete nastavit rolety na vámi požadovanou výšku. Dálkové ovládání rolet je vhodné zejména tam, kde jsou okna vysoko a nedosáhnete na ně.
  10. Odolnost: Látkové rolety jsou vyrobeny z vysoce kvalitního materiálu, a jsou speciálně navrženy tak, aby bojovaly proti ultrafialovému záření ze slunce. Mají dlouhou životnost podle toho, jak se k nim chováte. Budou fungovat a vypadat velmi dobře od prvního nainstalování na okna.

Látkové rolety se opět vrací do módy. Chrání domov před slunečním světlem, teplem a nežádoucími pohledy zvenčí. Díky modernímu designu se stanou elegantním a krásným dekoračním doplňkem Vašeho interiéru. Díky množství barev látek, ze kterých si můžete vybírat, tvoří látkové rolety také výrazný designový prvek vašeho domova.

Rolety jsou stále oblíbené i proto, že kryjí skleněnou plochu okna ze 100 %. Neprosvítá ani paprsek slunečního světla, jelikož v látce rolety nejsou žádné mezery. V porovnání se žaluziemi, nebo roletami Den a noc, je pomocí látkových rolet snazší docílit úplného zatemnění.