Problém vyšších účtů se velmi často odvíjí od nevhodného způsobu vytápění. „Právě to, čím domácnost topí, ovlivňuje její celkové náklady na teplo. Jistě stojí za to zvážit, jestli ve svém bytě či domě využíváte správné tepelné zařízení,“ radí Martin Křenek z Centra služeb PRE.

Autor: Pražská energetika, a.s.

Leckdo určitě namítne, že investice do nového zařízení může být drahá a nevyplatí se. Naopak. Právě při dnešních vysokých a rostoucích cenách energií je návratnost mnohem rychlejší.

Pojďme se nyní podívat, jaké možnosti vytápění se vůbec nabízí. Připravili jsme pro vás stručný přehled, díky kterému se můžete v rychlosti seznámit s výhodami jednotlivých zařízení.

Tepelné čerpadlo

V posledních letech asi nejoblíbenější úsporný a zároveň ekologický způsob vytápění, navíc s dlouhodobou životností zařízení. A právě s tepelným čerpadlem dokážete třeba oproti elektrickému vytápění ušetřit až 60 % nákladů. Instalací získáváte také výhodnější distribuční sazbu. Nejrozšířenější variantou je tepelné čerpadlo vzduch – voda čerpající energii z venkovního vzduchu. Získané teplo se následně využívá jak pro vytápění domu, tak pro ohřev vody. Výhodou jsou bezesporu také minimální náklady na údržbu a nenáročná obsluha. Navíc lze při splnění daných podmínek čerpat dotaci.  

Elektrický kotel

Jaké plusy má topení a ohřev vody na elektřinu? Rozhodně nízké pořizovací náklady zařízení, vysokou účinnost a jednoduchý, téměř bezúdržbový provoz bez povinnosti pravidelných placených revizí. S elektrokotlem šetříte i díky výhodnější distribuční sazbě s 20hodinovým nízkým tarifem. PRE doporučuje bezemisní elektrické kotle například domácnostem, kde řeší výměnu dosluhujícího atmosférického plynového kotle s nutností nově vyvložkovat komín. Tyto náklady s elektrickým kotlem odpadají.

Akumulační kamna

Doslova renesanci zažívá i tento rychlý a vysoce účinný zdroj tepla. Díky dnešním technologicky vyspělým zařízením uspoříte oproti starým akumulačkám až 20 % energie. Umístit si je můžete jak na podlahu, tak i na stěnu. Samozřejmě bez potřeby komínu. Nízké náklady na instalaci zaručeně potěší každý rodinný rozpočet.  

Autor: Pražská energetika, a.s.

Plynový kondenzační kotel

Dlouhá léta patřilo vytápění na plyn mezi nejžádanější. Také dnes může každý, kdo si instaluje moderní kondenzační plynový kotel, snížit náklady na vytápění a ohřev vody až o 30 %. Oproti svým předchůdcům jsou současné kotle až dvojnásobně účinnější a dokážou využít až 98 % energie ze spalovaného plynu. Navíc PRE zajišťuje u dodaných kotlů v rámci služby Teplo bez starostí kromě servisu také pravidelné kontroly a revize spalinových cest.

„Společnost PRE si plně uvědomuje citlivost tématu kolem energií, proto u nás nabízíme všem zákazníkům odborné poradenství na míru. Vždy se snažíme přijít s nejefektivnějším technickým řešením. Navíc zajišťujeme kompletní servis na klíč, od prvotní prohlídky prostoru až po instalaci tepelného zařízení. Abychom vyšli opravdu všem zákazníkům vstříc, umíme zajistit také výhodné podmínky financování. Zkrátka víme, jak nejlépe každému pomoci ušetřit za teplo i ohřev vody,“ dodává na závěr Martin Křenek.

Nabídka tepelných zařízení od PRE zahrnuje i často poptávané přímotopy či stále oblíbenější olejové radiátory. Také tyto zdroje tepla představují v určitých případech efektivní řešení, které pomáhá snížit výdaje.

Chcete-li ušetřit na vytápění, obraťte se na Centrum služeb PRE, Jungmannova 747/28, kde vám rádi a ochotně poradí. Další informace najdete na www.premereni.cz/vytapeni.